13 entry daha
  • 1- dolgu zeminlere yapılan binalar boşaltılmalı.
    2- çevre ve şehircilik bakanı liyakat ile seçilmeli
    3- inşaat denetimleri özerk kurumlar tarafından iki-üç kademeli kontrol edilerek yapılmalı. insanların hayatı müteahhitlerin ödemesini yaptıgı yapı denetim firmalarının insafına bırakılmamalı.
    4- deprem yönetmeliğimiz çok iyi , uygulanması yeterli kanımca çünkü depremin şiddeti az değil ve yıkılan binaların zemin ve uygulama ile alakalı oldugu aşikar.
    5- zemin yönetmeliğinin 2019 mart ayında yayınlanan tebliği de yenilenmeli. netice olarak deprem yönetmeliğine uygun yapı yapılmasına olanak sağlamak için zemin etüdleri kurumlar tarafından veri tabanı olarak sunulmalı ve özel zeminler için inceleme talep edilmeli.
    6- proje onaylama mercilerine yerleştirilen mimar ve mühendislerin yetkinliği sağlanmalı. tekniker proje imzalamamalı. proje uygulama denetçilerinin proje okumayı bilip bilmediği denetlenmeli ona göre denetlenmesi sağlanmalı. denetçi ama proje okumayı bilmiyor , olmaz.
    7- en önemlisi bunun maddi olarak finanse edilmesi sağlanmalı yoksa insanlar günlük çıkarları ugruna insanların geleceklerini tehlikeye atabiliyor. bunun engellenmesi için kişilere cıkar yolunun kapatılması lazım. mesela müteahhit çalsa bile aynı geliri elde etmeli öyle bir düzen sağlanmalı.
    diye uzayabilir liste ama tabii ki liyakat, hakkaniyet, etik ve ahlaki yöneticiler ile çözümü o kadar da zor değil. deprem dahi alacagımız tedbirlerden gerçekten büyük değil.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap