1932 entry daha
  • olduktan hemen sonra babamın beni arayıp "deprem oldu ama biz iyiyiz bir sıkıntı yok" demesi ile haberim olan deprem. böyle anlarda ailenizden uzakta, başka bir şehirde yaşamanın verdiği hissiyat gayet boktandır. 2 yıl önce annemin hastaneye kaldırıldığını öğrendiğimde de yurt dışındaydım, yetişememiştim ona. aldığım ilk haberin babamın iyi olduğu olması aynı telaşı bana yaşatmasa da haberler görüntüler geldikçe, büyüdüğüm şehrin, yolumun geçtiği yerlerin böyle bir yıkıma uğraması gerçekten kötü hissettiriyor. sabahtan beri facebook, twitter ve youtube'un kölesi olmuş durumdayım. şu an 20 kişi hayatını kaybetmiş görünüyor umarım daha fazlasının haberini almayız.

    izmir'i bilmeyenler için yıkımların yoğun olduğu bölgeyi tarif edeyim; izmir'i yoğun yerleşimin olduğu ve şehrin merkezi olarak sayabileceğimiz şekilde körfezin etrafında 3 ana bölgeye ayırabiliriz.

    1-körfezin kuzeyinde karşıyaka, bostanlı ve onun kuzeyinde de sırasıyla çiğli ve menemen

    2-körfezin doğusuna doğru sırasıyla bayraklı, bornova, kemalpaşa

    3-körfezin güneyinde alsancak, konak, güzelyalı daha da güneye gidersek buca, karabağlar.

    yıkımın yoğun olduğu bölge bayraklı ve bornova. bayraklı, izmir adliyesinin olduğu ve bir 5-10 yıl öncesinde yeni kent merkezi olarak tanımlanmış, kentsel dönüşümün ve gökdelenlerin ve gökdelen inşaatlarının bulunduğu ve dolayısıyla insan yoğunluğunun olduğu bir bölge. bornova ile birleşik sayabileceğimiz bir yer. bu kısımlar daha çok körfeze yakın alanlar. bu kısımların arkasında da 5-10 katlı apartmanların olduğu bornovaya doğru uzanan büyük bir alan var. bu apartmanlar da bi hayli eski, 20 yaş üstü olduğunu sanıyorum. çöken binalar da bu alanda. bu alanın kuzeyi ve güneyinden birisinin kaynağı homeros vadisi olmak üzere ayrı ayrı dereler geçmekte , hatta jean baptise camille corot'nun 19. yy'da yaptığı bornova resmine bakarsanız bu alanın teknelerin yüzdüğü sulak bir arazi olduğunu görürsünüz. yani 200 yıllık bir periyodda alanın alüvyonlarla dolduğunu ve aslında verimli bir tarım arazisi olacakken kentleşmeye kurban gittiğini anlıyoruz.

    arazinin böyle bir tarihi varken üzerine bir de bizim müteahhit tayfası saldırınca, zaten deprem bölgesinde olan şehrin böyle bir dram yaşaması kaçınılmazdır. 99'un bir versiyonunu yaşadığımız da söylenebilir.

    hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara şifa diliyorum.

    zina, içki ve eşcinsellik edebiyatı yapan örümcek kafalı tayfaya da yağlı kazık diliyorum.
1485 entry daha
hesabın var mı? giriş yap