9 entry daha
  • son zamanlarda özellikle amerikan basınında donald trump ile fazlasıyla kıyaslanan eski amerikan başkanı. evet, hoover'ın büyük buhran dönemi yöneticiliği gerçekten de bir başarısızlık abidesidir ve evet, hoover büyük buhranın amerika kökenli değil avrupa kökenli olduğunu iddia ederek suçu kendi sistemi yerine başka yerde aramış bir figürdür fakat herbert hoover ile donald trump'ı belli başlı benzerlikler içinden kıyaslamak bile tarihbilmezlik gerçekten.

    bir kere hoover büyük buhrana kadar işlediğini düşündüğü amerikan sisteminden çıkmış bir "self-made man"dir, yani kodaman bir şirket sahibi değildir hatta şirketlerin pek de hoşuna gidecek fikirleri yoktur keza hoover tekelleşmeye ve şirketlerin fazla güçlenmesine karşı bir adamdı, hatta kendisi baya bireycilik üzerine ideoloji kurmuş ve sistemi sürükleyecek, götürecek olanın ve asıl gelişimi sağlayacak olanın gruplar, şirketler değil bireyler olduğunu, bu yüzden bireylere sağlanacak fırsat eşitliğinin hükümet tarafından korunmasının elzemliğine değinen biridir.

    hoover fazlasıyla muhafazakar bir insandır amerikan sistemine karşı ve müdahale etmesi gerektiği yerde, bunu yapmamış ve sistemin kendini toplayacağına inanmıştır, bu da kendisini bitiren detaydır zaten keza kendisi devlet müdahaleciliğine sonuna kadar karşı olsa dahi, böyle bir kriz ortamında federal hükümetin eyleme geçmesi de sorumluluklarının bir parçasıdır. ilginç bir adamdır herbert hoover, aynı zamanda kırılma anlarında şu klasik 2 dönem republican 2 dönem democratic geleneğinin kırılabileceğine gösteren figürlerdendir (gerçi kendisinden önce zaten 2 dönem republicanlar almıştır başkanlığı da ama o dönemler ilginç zamanlar, fdr da üst üste dört seçim aldı neticede), tıpkı baba bush ve jimmy carter gibi, bakalım donald trump da bu listeye eklenecek mi? hatta trump tıpkı hoover'ın yarattığı gibi bir travma yaratıp uzunca bir süre cumhuriyetçi mağlubiyetlerine yol açacak mı?
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap