7 entry daha
  • nihayet bir web sitesine kavuşmuştur! ilk sayıda yer alan makalelerin de bulunduğu sitenin çağrı metni ise aşağıdaki gibidir:

    "doğu konferansı, 2003 yılı nisan ayında abd’nin irak’a yaptığı saldırı ve işgalin tüyler ürpertici kan ve yıkım tablosu karşısında harekete geçen farklı inanç ve siyasal eğilimdeki bir grup türkiyeli aydın tarafından kuruldu. doğu konferansı kurucuları sadece savaşa karşı çıkmıyorlardı, onlar elbette bu kanlı fasit dairenin nasıl kırılabileceği sorusunu önlerine koyuyorlardı ama aynı zamanda ve esas olarak abd’nin batı uygarlığının ekonomik, bilimsel, kültürel kazanımlarını bu uygarlığın evrensel değer ögelerini iptal edercesine çıplak bir tahakküm ve tehdit aracı olarak kullanması karşısında çaresiz kalan dünyanın yüz yüze olduğu uygarlık paradoksunu sorgulamaksızın bu soruya gerçek bir cevap verilemeyeceğinin bilincindeydiler.

    onlar, kültürel kimlikleri, tarihsel birikimleri ve entelektüel sorumluluklarının gereği olarak, tüm farklılıklarını geri plana atmış, bölge insanı ve insanlığın geleceği ile ilgili ortak kaygılar ve sorular temelinde, sinerji yaratacak bir sorgulama, arayış ve keşif harekatı başlatarak kendilerini bu bilinç çerçevesinde yeniden üretmek üzere yola çıktılar.

    coğrafyamızın kadim şehirlerine, halep’e, şam’a, beyrut’a, amman’a, tahran’a, isfahan’a, erivan’a, kahire’ye, iskenderiye’ye gittiler, oralarda bölgenin aydınları, sanatçıları, akademisyenleri, yazarları ve gazetecileri ile görüştüler, onlarla olup bitenler üzerine konuştular. bölge ülkelerinin aydınlarını istanbul’da buluşturdular, bölgenin yaşadıklarını burada tekrar konuştular.

    bir ucu hindistan’a, öteki ucu balkanlar’a açılan yaşadığımız kültür havzasının bileşimleri arasında son yüzyıllarda çeşitli nedenlerle kurumuş, daralmış veya kopmuş her tür ilişki kanallarını açmak, özellikle de bölgenin tarihsel-entelektüel mirasını, kültürel, sanatsal ürünlerini, deneyimlerini birbirlerine aktaracakları, böylece uzun bir aradan sonra birbirlerini yeniden tanıyacakları platformların acilen kurulması gerektiğini gördüler.

    beslendiğimiz zengin tarihsel kültürel mirasın çoğul karakterinden katılımcı, eşitlikçi ve özgürlükçü değerleri damıtarak, önümüze dikilmeye çalışılan kaotik, karanlık geleceğe meydan okumak, yeni bir dünya kurmak mümkün.

    doğu konferansı bu umudu taşımak amacıyla oluşturulan bir keşif harekatıdır.

    herkesi bu yürüyüşe katılmaya davet ediyor".

    http://www.dogukonferansi.com/
25 entry daha
hesabın var mı? giriş yap