13 entry daha
  • nevrotiklik bir karakter bozuklugu degildir.

    cok basite indirgersek, bu iki durum sorumluluk bozuklugu olup, dunya ve onun sorunlariyla iliski kurmanin birbirine ters iki seklidir. nevrotik biri cok fazla sorumluluk ustlenir; karakter bozuklugu olan bir kisi ise cok az. nevrotikler dunya ile bir aykiriliga dustuklerinde otomatik olarak sucun kendilerinde oldugunu varsayarlar. karakter bozuklugu olanlar da sucu satsadanak dunyaya, cevreye v.s. ativerirler.

    nevrotikler ve karakter bozuklugu olanlarin konusma bicimleri bile farklidir;

    nevrotik birinin konusmasinda fazlacana su ifadelere rastlayabilirsiniz: yapmaliydim, mecburum, yapmamaliydim.. bu tur ifadeler kisinin kendisi ile ilgili imajini gosterir. daima yanlis secimler yapan, asla kendinden bekleneni veremeyen, iki eliyle bi siki tutamayan zavalli tip..
    halbusuki karakter bozuklugu olan biri konusmasinda surekli, yapamam, yapamadim, yapmak zorundayim, zorundaydim gibi ifadelere yer verir. bu tiplemeler kendilerini tercih hakki bulunmayan, davranislari tumuyle kendi kontrolu disindaki guclerce yonlendirilen biri olarak gorurler.

    ikisini kiyasla psikoterapi nevrotikleri daha cok sever. cunku onlar -belki fazlaca- sorunlu olduklarini kabul ederler, tedaviye meylederler. lakin bu karakter bozuklugu olanlara laf atamazsiniz; cunku sorun onlarda degil dunyadadir, degismesi gereken dunyadir.*

    bir insan bunlarin her ikisini de bunyesinde barindirabilir. bu tip insanlara da karakter nevrozlular denir ve ben cekip giderim bir nehir akip gider.
62 entry daha
hesabın var mı? giriş yap