20 entry daha
  • atalarının topraklarının bir imparatorluk tarafından işgal edilmesini içerleyen bir sırp vatandaşın eleştirildiği başlıktır.

    halbuki teşekkür etmesi gerekirdi sonuçta osmanlı adalet dağıtıyordu. neden diz çöküp tövbe istememiş ki bu sırp senin yüce varlığından?

    işin bu boyutu bir yana, türk resmi tarih tezleri insanımızı öyle zehirliyor ki biz hep iyiyiz, diğer herkes hep kötü. bize saldırınca herkes canavar, biz işgal edince bak atalarımız zorla asimile bile etmemiş vah vah.

    osmanlı asimile etmiştir. zorla asimile etmiştir. bilmem farkında mısınız ama imparatorluğun mısır alınana kadar nüfusunun yarısından fazlası hristiyandır. sen bu hristiyanlara sert girseydin, tolere etmeseydin zaten dağılırdı devlet. o yüzden osmanlı babasının hayrına değil pragmatik sebeplerle de multi-kulti bir rejim kurmuştur.

    bu rejim ise yavaş asimilasyona dayalıdır. müslüman olmayan osmanlı'da 2.sınıf vatandaştır ve bu sebeple bir çok ayrıcalıktan mahrumdur. bunun sonucu olarak yüzyıllar boyunca insanlar yavaş yavaş müslüman olmuştur ki komşularına karşı daha avantajlı konumda olsunlar. 1, nesil, 2 nesil bilemedin 3.nesilde her insan hesaba katabilir ki sikerim siyasetini dinini önemli olan çocuğumun geleceği deyip din değiştirebilir.
    osmanlı ayrıca bu insanların devşirme ile çoluğunu çocuğunu alarak bir yerel osmanlı eliti oluşturmuştur. böylece yerel kültürlerin osmanlı'ya asimilasyon süreci hızlandırılmıştır (daha yeni bunla ilgili güzel bir dizi çıktı bak barbarians diye :) - yerel elitin çoluğunu çocuğunu alıp kendi kimliğine geçirip geri salmak muazzam güçlü bir asimilasyon aracıdır. birkaç nesilde muazzam etkisi olur. ). tamam devşirme'de adam yönetici oluyor üst düzey oluyor ama sonuçta bu bir asimilasyon aracıdır. bölgenin gençleri çocukları alınıp zorla başka bir kültüre çevrilmiştir.

    son olarak osmanlı aktif şekilde iskan politikaları ile bölge demografiğini değiştirmiştir. böylece nüfus dengelerini bozmuştur. bu iskan politikaları 19.yüzyılda tarafların çok kanlı, soykırımsal caniliklerle birbirlerini kesmesi ile sonuçlanmış emperyal bir projedir. evet, osmanlı'nın nüfus mühendisliği yüzünden bölge kan havuzuna dönmüştür. hani diyoruz ya ortadoğu'da gavur milleti birbirine düşürüyor. bu kadar ölüm yıkım onlar yüzünden yaşanıyor. aynı hesap. osmanlı'nın aksiyonları yüzünden kardeş kardeşi katletmiştir yüzyıllarca.

    bundan daha fenası osmanlı'nın bir istanbul emperyal projesi olmasıdır. bu öyle bir imparatorluktur ki işgal ettiği her yeri, türk, sırp demeden sömürüp bir savaş makinesine çevirmiştir. devlet büyük ölçüde savaş ve yağmaya dayalı bir sisteme sahiptir. yatırım anlayışı oturmamıştır. vatandaşımı yetiştireyim geliştireyim anlayışı asla olmamıştır. bu sebeple osmanlı'da istanbul çevresinde çok elit, üst bir kültür oluşmuştur. bu kültür zengindir ama vizyonsuzdur.
    anadolu ve balkanlar ise ortaçağda avrupa'dan zengin şehirleşmiş topraklarken 17-18.yy'a gelindiğinden tam anlamıyla kırsal bir bok çukuruna dönmüştür. osmanlı çıkardığı bütün artı değeri istanbul'a ve orduya gömmüş, diğer bölgelere çivi olarak tek çaktığı şey ise cami ve ordusu için köprü olmuştur.

    anadolu ve balkanlar muazzam derecede fakirleşmiştir. hatta bir ara o kadar sıçılmıştır ki işin içine, ayan devri başlayınca istanbul biraz sağı solu salmıştır ki nefes alsın bu topraklar. ekonomik veriler de zaten ayanların istanbul'dan koptuğu dönemlerde bir nebze ekonomik toparlanma gösteriyor. yerel insalar bir nebze kendilerine yatırım yapıyor.

    osmanlı'nın anadolu ve balkanların tabiri caizse iliğini emmesi bugün bu iki coğrafyanın geri, taşra zihniyetli vahşi bölgeler olmasında büyük faktördür.
    tee 1000 yılında anadolu ve balkanlar roma imparatorluğunun parçası, muazzam zengin, ticareti aktif, kültürel aktiviteleri zengin kozmopolit topraklardır. osmanlı yüzyıllarca bunu eme eme bitirmiştir.

    edit: burada yazılanlar osmanlı sevmek veya sevmemek olarak algılanmamalıdır. tarih tarihtir ve nesnel olarak analiz edilir. burada bu işi ulusal yalanlarına uydurmaya çalışanlara karşı perspektif sunulmuştur. iki yüzlülük yapmayın. başkasına emperyal şerefsiz deyip kendi atanızı sürekli yücelten özeleştiri özürlü bir toplumuz. sanki sen yaptın aq. başarı da canilikte geçmişteki insanların yaptığı şeydir. sana düşen onu nesnel şekilde ele almaktır. benim atam öyle şey yapmaz diye yalan söylemek değil.
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap