603 entry daha
  • son durumun asıl haritası budur

    https://twitter.com/…tatus/1325036024326737920?s=21

    bundan 3-4 gün önce hocavend’in hemen girişinde şehit olmuş azerbaycan askerlerinin görüntüsü vardı. bugün ise hocavend’in güneydeki komşusu olan yukarı veysellinin kurtulduğu haber paylaşıldı.
    azerbaycan askerlernin 1-2 gün içinde hocavendi kurtarmasını bekliyorum.

    azerbaycan ordusu hala minimal düzeyde bilgi paylaşıyor. ermeni tarafı ise bildiğiniz gibi, inanılmaz bir propaganda organları var. ermenilere inanacak olursak azerbaycan envanterinin %150’si yok edildi, savaş ise hadrut etrafında dönüyor. güya hadrut hala ermeni kontrolünde. kim inanır yalancı çobana *

    ermeni yayın organları tamamen taraflı. rob lee gibi nispeten tarafsız olan twitter analistleri ise bence en az %60 ermeni tarafını destekliyor. rob lee’nin bunu yapma sebebi adamın rus teçhizatı üzerine uzmanlaşmış olması. adamın meslek haline getirdiği rus ordusunun donattığı ermenistan orduları türkiye-israil donanımlı azerbaycan orduları karşısında mahvolmakta. adam ister istememez rusçu. azerbaycan ekipmanının da en az %50’si rus yapımı: şu ana kadar sorun çıkarmış olan ekipmanlar *

    bazı analistler ise yanlı olmamaya çalışıp iki taraftan da haber verse de bilinç altlarından mıdır nedir, mesela; ermeni tarafının açıklamalarını birer “fact” yani “olgu” gibi açıklarken azerbaycan açıklamalarını “claimed” “iddia edildi” diye yazıyor ve hatta “azeri propaganda” diye ekliyor.

    şu savaşta bir “fact” olan ne var diye sorarsanız o da “azerbaycan açıklamalarının doğruluğudur” diyebilirim. adamlar olguları değil hemen açıklamak, çoğu şeyi açıklamıyorlar bile.

    bazı güya pro-azerbaycan hesapları, mesela (bkz: black caucus report) , ise tarafsızlık adı altında ermeni propagandaları üzerinden durum analizi yapıyor, sürekli bir “ooo azerbaycan kuzeyde ilerleyemedi, ooo hava bozdu, ooo ermenistan geri taaruz yaptı, azerbaycanın işi çok zor, azerbaycan geri çekiliyor olabilir...”. bu da gereksiz... yine de niyetlerinin iyi olduğundan kuşkum yok. tarafsız olmak demek her ili tarafa da inanmak değildir. her iki taraftan gelen haberleri dinleyip mantık süzgeçinden geçirmek ama sonra gerçekçi olanı yazmaktır.

    mesela bugün ermeni savunma bakanlığı yine
    “kuvvetlerimiz bir miktar daha avantajlı mevzilere başarılı taktiksel çekilme yaptı .bu yenilgi değildir” dedi

    bu mesajları ilk cebrail sonra fuzuli sonra hadrut sonra da kubatlı alınınca paylaşmışlardı. demek ki bugün ermeni tarafında önemli bir gerileme, itilme yaşandı. geçmiö tecrübe bunu gösteriyor.

    bunlar bir yana, hergün hayali taaruz yapıp ertesi gün konuyu açmayan ermeni tarafının mesajlarını hakikat kabul edip “tarafsızlık” adında paylaşana ne diyelim! *

    şimdi kendi tahminlerimi söyleyeceğim dolayısıyla bu alta yazdıklarımın hepsinin başına “bence” ekleyebilirsiniz. (not: ben biraz iyimserimdir)

    bence;
    azerbaycan ordusu şuşa’yı zorluyor. ancak henüz asıl taarruzlara geçmediler. bunun sebebi şuşa’nın gerisinde hala tam kontrol altına alınmamış alanlar var. bunun yanında ermeniler 4-5 gündür daşaltında ve muxtarda çatışmalardan bahsediyor. şehrin üç yandan kuşatıldığını ve laçin’le olan bağlantının koptuğunu söylüyorlar.

    şu ana kadar azerbaycannın kurtardık diye açıkladığı ama sonra ermenilerin geri aldığı hiçbir yer yok. bunun sebebi ise azerbaycan kontrolü tamamen sağlamadıkça “aldık” haberini paylaşmıyor. bugün iki köyün alındığını paylaştılar. köylerin etrafındaki diğer köylerin içerisinde, mesela çanaklı’da, azerbaycan askerlerinin 1 hafta önce çekilmiş fotoğrafları var. ayrıca gelen videoların kronolojik sırayla gelmediğini de hatırlamalıyız. bugün paylaşılan videolar genelde en az 1-2 gün önceden geliyor.

    kırmızı pazar’ın kurtarılma haber henüz gelmedi ancak etrafındaki alanların kurtarılış haberileri gelmekte. demek kırmızı pazar da alındı alınacak ama kesinleşene kadar sessizler.

    gelelim (bkz: kötü hava) ‘ya

    siha videolarının azalıp ermenilerin bölge tank getirmesi sihaların gerçekten kötü havada kullanılamadığının kanıtı olabilir. sihalar hala havada olsa ve ermeniler ıktan tank sürse ne olacağını hepimiz biliyoruz * kimisi kötü havanın sihalar için sorun olmayacağını söylese de benim anladığım kadarıyla: sorun.

    ( hasanrize adlı yazar’ın bilgilendirmesi: sihaların sorunu havanın sisli olması, infrared ışık su tarafından yüksek miktarda soğurulur. sisli havada çok miktarda su olması da sihaların yerden gelen infrared ışıkları alamamasına sebep oluyor. bunun önüne geçmek için sihaları çok alçaktan uçurmaları gerekir ki buda vurulma ihtimallerini artırıyor. ancak kargu gibi bedavadan biraz pahalı sistemleri bu amaçla kullanabilirler ama onlarda 30 dakika falan kalabiliyor havada.)

    ancak silahlar olmayınca azerbaycan’ın başarılı olamayacağını iddia edenler sanki azerbaycan’ın başarısının tek sebebi sihalarmış gibi konuşuyor. sihalar birer katalizördü, işi hızlandırdılar. ancak şimdi iki ordunun göğüs göğüse çarşıpmasından kazananı göreceğiz.

    azerbaycan ordusu her bakımdan ermeni ordusuna göre üstün. bunun yanında şu ana kadar ki bombalamalarda ermenilerin profesyonel kadrosunun çok önemli bir kısmı imha edildi. 30 yıllık tahkimat yapmış olabilirler: ağderede, ağdamda, hocavend’te doğuya doğru, zengilenda ise kuzeye.
    bu yüzden de azerbaycan cepheyi bir noktadan deldi şimdi resmen düşmanı içeriden yok ediyor. mesela hocavendi doğudan gelerek değil aksine güneyden almak üzereler. ermeniler savaşın oralarda geömesini beklerken şuşa kuşatma altına alındı. şuşa gibi savunması kolay bir yeri koruyamayacaklarını bilmeleri azeribaycanın orada varmasına 15 km kaldından beri “şuşa’yı koruyun” demekerinden belli. suşa alınırsa zaten ağdere, ağdam gibi yerler açlıktan boğulacak. ondan sonra düşmanı arkadan gelip süpürmekte ne zorluk var.

    diyelim ki hava çok kötü. bölgedeki en önemli şey ikmal!!!

    age of empires değil ki gerçek savaş. askeri bir yere koymak kolay, önemli olan ona ikmal yapabilmek. aç asker savaşamaz!

    ermenistan’ın ağdere ağdam hocavend hatta hankendine ikmal yapamadığı, hele uç karakollardaki askerlerin durmumun çok kötü olduğu, toplu firatların bile gerçekleştiği kendileri tarafından 10 gündür söyleniyor.
    bunun yanında ekonomisi kötü ermenistan şu kadar kötü bir anda bu cephaneneyi geçtim, onbinlerce personele durmadan yemek bile ne kadar süre sağlayabilir.

    fuzuli, cebrail gibi noktalar azerbaycan’a çok yakın. aslında kırmızı pazar gibi sanki bölgenin çok içi olarak görülen alanlar bile öyle. ulaşım kolay. azerbaycan bu noktalara yemek kamyonu yollarken 50 rakımlı düz araziler olan kendi topraklarından geçiyor. fuzuli falan, erişimi kolay yerler. ermenistan’dan karabağa giderken ise tamamı ortalama rakım 1500 arazilerden, dağlardan geçiliyor. ermenistanın içi bile karla kaplanınca şuşaya, ağdereye, askeran’a nasıl yemek götürecekler?

    zaman uzun vadede azerbaycan’ın aleyhine olabilir. hatta biden gelirse iş yatabilir. o zamana kadar 2 ay var. ermeniler aç susuz 2 ay dayanabilirlerse bravo. ama ben söyleyeyim: dayanamayacaklar...

    bicen koltuğa oturana kadar karabağda sacaşabilir durumda ermeni ordusu kalmayacak.

    zaten ermeni hesapları bile bu kadar panikte ise demekki susya da şu anda bile gerçekten zorlanmaktalar.

    yeni haberler geliyor:

    şuşa savaşı azerbaycan lehine döndü.
    hankendi hastanesine askeri ambulanslarla üst üste yığılmış onlarca yaralı, kanlı ve bitkin şekilde geldi.

    az ordusu, şuşa/hankendi-laçin yolunu kesti.

    yaralı ermeni asker: "azeriler şuşa'ya ulaştı, şehir savaşı sürüyor"

    kaynak (tsk map)

    demek ki neymiş: tanklar gelmeden, sihalar olmadan sadece azerbaycan öncüleri bile şuşayı kurtarmak üzere.

    demek ki haftaya sihalar 1 gün çalışsa ermenilerin son nefesi de kesilecek.

    demek ki hala cephanesi de yemeği de olan ermeniler tok karın dolu tabanca iken bile yenilmekte.

    tüm bunlar olurken

    karabağ lideri arayik harutunyan’dan hala “merhaba ben ölmedim” videosu gelmiyor. dün adamın sekreteri babayan açıklama yaptı
    "yaşadıklarımız bölgesel politikaların, uluslararası siyasetin ne oldğunu bize gösterdi...
    hiçbir uluslararası kurumdan etkili adımlar görmedik, harekete geçmediler...sadece birkaç açıklama hepsi bu kadar"
    hayattaysa niye kendi açıklama yapmıyor?

    ermeniler tek kurtuluş yollarının uluslararası baskı olduğunu belirtiyor.

    ben işlerin şu anda iyi gittiği ve kısa zaman içerisinde daha iyi gideceğini, bir ay içinde de biteceğini düşünüyorum.

    (bkz: her şey çok güzel olacak)

    bu kadar

    debe editi değil / ertesi sabah editi*: oldu. şuşa kurtulmuştur. (bkz: aşk olsun azerbaycan ordularına)
316 entry daha
hesabın var mı? giriş yap