67 entry daha
  • zaten çokça bahsedilmiş ama değinmeden geçemeyeceğim, tam bir başyapıt. universal class masterpiece.

    bu satırları genel olarak metal müzik dinleyip keyif alan biri olarak yazıyorum. oturup arabesk albümü dinlemem sıkıyor boğuyor. ancak bu albüm tesadüfen denk geldiğinde o ana kadar dinlememiş olduğuma şaşırdım. bir yerden denk gelir diye düşünüyor insan. ancak ben şarkıları darlaması ve derde kedere boğması açısından değerlendirmedim.

    bu albümde iyi olan çok fazla unsur var her şeyden önce. bir kere malzeme kalitesi yani müslüm gürses'in sesinin en iyi dönemi ki zaten sesi muazzam güçlü ve etkileyici bir sanatçı. ayrıca güfte-bestede burhan bayar'ın imzası gerçekten kaliteyi alıp bambaşka bir noktaya götürmüş. ancak! ancak burhan bayar da bence bu albümde ışık rüzgar ve ex-machina..vs ne derseniz deyin bir araya gelmesiyle bir albümde olabilecek en acayip en uçuk kaçık ve en bir araya gelmemesi gereken işlerini vermiş müslüm gürses'e. gerçekten şampiyonlar ligi gibi bir şarkı listesi var içeride.

    ancak tüm yukarıdakilere rağmen yeraltında bilinen iyi bir iş olarak kalabilecekken albümü bambaşka bir seviyeye taşıyan bu sefer başka unsurlar işin içine giriyor. öncelikle aranjman ve müzik yönetmenliği. bu albümde şarkılarda kullanılan müzik yönetimi için kullanacak kelimem yok. bir arabesk albümden bahsediyoruz ancak elektrik gitardan davula bas gitardan flüte muazzam bir çeşitlilik söz konusu. mesela seni yazdım'ı açın dinleyin. arka planda şarkıya eşlik eden çok güzel ve baskın olmayan, şarkıyla tam anlamıyla uyum sağlamış bir davul bulacaksınız. yine aynı şarkıda baştan sona hiç eksilmeyen bir elektrik gitarın çok tatlı ritm ve rifflerini duyacaksınız. bu albümün müzik yönetimi müslüm gürses'in şarkılarındaki havayı yansıtıyor. kimseye kızmıyor kimseye efelenmiyor dayılanmıyor. müslüm gürses şarkıları gibi haddini biliyor ön plana çıkmıyor ama varlığını hissettiriyor.

    son olarak kayıt kalitesi. masteringi muazzam bir albümden bahsediyoruz. dinlerken müslüm gürses'in sesinin ne arkasında ne önünde ama ona eşlik eden neredeyse tüm enstrümanları rahatlıkla duyabiliyorsunuz. efekt olarak yerinde verilen derinlik ve minik yankılar bile tam zamanında tam kararında. mastering kime ait bilmiyorum ama tam bir uzmanlık eseri ki bu kaliteyi ne yazık ki bir çok başka müslüm albümünde bile göremiyorsunuz.

    kısacası müzikal kalite olarak -türü sevin sevmeyin- en üst seviye bir şaheserden bahsediyoruz. halen dinledikçe şaşırıyorum. verdiği efkarı ve derdi gülümseyerek karşılıyorum ve bunu yaparken gösterdiği başarıyı da tüm gönülden takdir ediyorum.

    edit: mastering ihsan apça'ya aitmiş. gerçekten muhteşem bir iş çıkarmış. eline sağlık usta.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap