3260 entry daha
  • bugün bir arkadaşımla sohbet ederken almanya'nın sosyal devlet olma özelliğine hayran kaldım. agentur für arbeit'ta (iş bulma kurumunda) çalışan arkadaşıma ne tür işler yaptığını sordum. heyecanla anlatmaya başladı.

    başka bir şehirde yaşamasına rağmen bulunduğum şehirde işi olduğunu ve 4 saate yakın bir binada incelemelerde bulunduğunu söyledi. iş bulma kurumunun bir binayla ne işi var diye düşünürken, karşımdaki kişinin söyledikleri ibretlikti. engelli bir vatandaş yeni bir işe girmiş. girdiği işte rahatça çalışabilmesi için binayı engellilere uygun hale getireceklerini ve bunun için binayı incelemeye geldiklerini söyledi. aklıma gelen soruları sırayla sormaya başladım.

    +binanın yenilenme maaliyeti ne kadar tutar?
    -yaklaşık 90 bin euro dedi.
    +peki bunu devlet karşılamayı kabul ediyor mu?
    -almanca şekilde engelli vatandaşların haklarını içeren kanunun ismini söyledi. hayatta karşılaşabilecek her türlü problemde devletin onları korumak adına güvence verdiğini söyledi.
    +peki daha nasıl uygulamalar yapıyorlar?
    -mesela geçen gün iki bacağı ve bir kolu olmayan engelli bir vatandaş için özel araba (volkswagen t5) üretildi. direksiyonu bilye büyüklüğünde, fren ve gaz mekanizması kendisine uygun şekilde dizayn edildi dedi.
    +bu araba için kaç para ödeyecek?
    -rahatsızlığını belgelediği için hiç para ödemeyecek.
    +arabanın kendi bedelini de mi ödemeyecek?
    -hiçbir ücret ödemeyecek. agentur für arbeit(iş bulma kurumu) bütün giderleri karşılayacak. alınan vergiler bu tarz durumlar için kullanılıyor.
    -mesela masabaşı bir iş yapıyorsun diyelim. belin ağrıdığı için hastaneye gittin ve doktor masayı değiştirmen gerektiği söyledi. sen gelip (agentur für arbeit)'a desen ki "iş yaparken belim ağrıyor, doktorum masayı değiştirmemi söyledi. masa değiştirebilmek için size geldim." alacağın masanın ücretini(ortalama 1000€)lük lüks masaları bile karşılıyorlar.

    duyduklarım bunlarla sınırlı değil ama bu kadarı bile almanya'nın vatandaşlarına verdiği değeri gösteriyor diye düşünüyorum. engelli bir vatandaşının eve hapsolup, bir ömür boyu bakıma muhtaç bir şekilde yaşaması yerine koskocaman binayı onun çalışabileceği şekilde dizayn etmeyi tercih ediyor. toplanan vergilerin kendilerine hizmet olarak geri döndüğünü gören halk, çalışmaktan gocunmuyor. vergilerini düzenli bir şekilde veriyor ve bu vergilerin nerede harcanacağını çok iyi biliyorlar. her şey kayıt altında zaten. sosyal devlet dedikleri buymuş demek.
5414 entry daha
hesabın var mı? giriş yap