2588 entry daha
  • taze bitirdim.

    her şeyden evvel müzikler gerçekten güzel.

    bu dizi detay vermekte iyi olmakla beraber olmamış bir yapım. bir anda bu kadar patlamasının sebebi insanların adam gibi türk yapımı bir şeyler izleme isteğidir. bu talep aslında memleketin gelişime ne kadar açık olduğunun göstergesidir.

    bu dizi on sene evvel yapılsaydı çağdaş bir yapım olurdu ama şimdi kesinlikle öyle değil. bön meryem, amcı sinan, hayrünnisa, hilmi ve aktris kız gerçekçi karakterler olmuş. ancak yalıda büyüyen peri karakteri aşırı zorlama. devlet hastanesinde çalışan kırklı yaşında bir doktorun kadın hastalarının çoğu türbanlıdır ve onlara o kadar yabancı değildir. ama yine de önümüzdeki sezonlara bakmak lazım sebebi ne.

    ruhiye karakterine bayıldım. bu kadın gerçekten harika bir oyuncu. ama travma sebebi çok klişe olmuş. yasin ise türk erkeklerinin kabaca çeyreğini temsil eden iyi niyetli bir hödük işte.

    filmin kürt karakterleri ise kesinlikle olmamış. hdp geleneğinden gelen kürtlerle (kürt nüfusun yarıdan fazlası) devlet yanlısı kürtlerin kavgası aslında çok ciddi bir meseledir. içeriden bildiriyorum. ancak türk nüfus bu meseleye yabancıdır. yönetmen ise istanbul'un gelişmiş semtlerinden görülebilecek kadarını aktarmış. bu kavganın altının gerçekten doldurulması lazım. kapalı abla gibi kitsch yüzlerce kürt kadınını bizzat tanıyorum ama tülin hanım pek kürt durmuyor eklemek gerekiyor. gerçi profil ve yaşam tarzı olarak çok sayıda kürt kadın var öyle yaşayan, ben tipi kastettim. kürt enişte ise süper olmuş. ister koyu müslüman ister dinsiz imansız kürt enişteler böyledirler, biraz naif, baldızlara yönelik anlayışlı yani böyle tartışmalara burnunu sokmak istemeyen.

    akpli kürtlerin dağ karşıtlığını böyle edepsizce dile getirmesi ise biraz türk kulaklara yöneliktir. vardır fakat kürt geleneklerine pek uymaz. bir de kürt laikliğinin türk laikliği kadar kendi realitesine yabancı olmamasını iyi görmüş. kürt sekülerliğinin kadın kılık kıyafetiyle namazla niyazla bir sorunu hiç olmadı çünkü.

    bu filmi yapan kişiler bana kalırsa memleketi pek tanımıyorlar ve dediğim gibi en az on sene öncede kalmışlar. çirkin bir şey var bu dizide. gariban muhafazakarları göstermişler. bu insanlar memleketin bu hale gelmesinin doğrudan sorumluları değiller. cici gösterilmeleri ne kadar yanlışsa kınanmaları da o kadar yanlış. beklentim gerçekten memleketin kanına ekmek doğrayan akpli tipleri tüm çıplaklığıyla görmek. gerçek suçluları ve adileri görmek. ama sanırım biraz hayalci bir beklenti.
1336 entry daha
hesabın var mı? giriş yap