2 entry daha
  • servet-i fünun dergisinin başına tevfik fikret'in getirilmesiyle(1896) başlayan bu akım derginin kapatılmasıyla(1901) son bulmuştur. bu akımın temelini recaizade mahmut ekrem atmıştır. tevfik fikret recaizade mahmut ekrem'in öğrencisidir. bu şekilde aralarında ilişki başlamıştır. recaizade mahmut ekrem, servet-i fünun dergisinin sahibinden dergiyi edebiyat dergisine çevirmesini rica eder. imtiyaz sahibi bunu kabul edince tevfik fikret derginin başına getilir ve bu akım başlar. bu akımın başlamasıyla beraber edebiyatımızda yeni türler, yeni konular gözükmeye başlamıştır. ahmet mithat efendi'nin bir yazısında servet-i fünuncuları eleştirmesi ve servet-i fünuncuların da buna cevap vermesiyle toplum içinde servet-i fünuncular iyice tanınmışlardır. akabinde ahmet mithat efendi "teslim-i hakikat" isimli makalesiyle servet-i fünun edebiyatını resmen tanımıştır.

    servet-i fünun hareketinin temelinde iki isim vardır: tevfik fikret ve cenap şahabettin. cenap şahabettin şiir alanında servet-i fünun hareketinin en ünlü şairidir. tevfik fikret ise daha çok fikrî anlamda öne çıkmıştır. dergideki makaleleri ve yazılarıyla derin etkiler uyandırmıştır.

    roman alanında halit ziya uşaklıgil mükemmel örnekler vermiştir. zaten bu başarı da servet-i fünun hareketinin bir dönüm noktası olmasını sağlamıştır.

    şekil olarak bazı değişiklikler olmuş nazım nesre yaklaştırılmıştır. o güne kadar kullanılmayan "anjanbman" tekniği kullanılmıştır. bu teknikte cümle bir mısrada bitmez diğer mısralara da sıçrar. noktalama işaretlerinin kullanılmasına da önem gösterilmiştir. şiirlerde fiillerden çok sıfatlara yer verilmiştir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap