1302 entry daha
  • gun itibariyle; pfizer ve biontech tarafindan uretilen covid-19 asisini, "asinin faydalarinin risklerinden cok daha agir bastigini tespit ettik" diyerek onaylayan, dunyadaki ucuncu* ulke.

    iste kanada hukumeti'nin asi plani;

    2021 yili 1.ceyrek sonu itibariyle: 3 milyon - nufusun %8'i.
    2021 yili 2.ceyrek sonu itibariyle: 19 milyon - nufusun %50'si.
    2021 yili 3.ceyrek sonu itibariyle: 38 milyon - nufusun %100'u.

    pfizer'den su ana kadar 20 milyon doz satin alindi ve 56 milyon daha alma secenegi bulunuyor. calisma yapan diger firmalardan verilen on siparisleri de hesaba katarsak toplamda 414 milyon doz asi garanti altina alinmis durumda. bu da kisi basi 10 asindan bile fazlaya denk geliyor.

    --- guncel vaka/vefat sayisi ---

    436 bin vaka, 350 bin iyilesen, 12.983 vefat

    --- guncel vaka/vefat sayisi ---

    kimler asi yaptirabilir?
    asiyi 16 yas ve ustu herkes olabilecek. cocuklar uzerindeki etkisi henuz bilinmediginden onlara uygulanmayacak. oncelik sirasinin ise soyle olmasi bekleniyor; 70 yas ve uzerindekiler, saglik sektorunde calisanlar ve yerli halk*

    nasil uygulanir?
    asi kol kasina enjekte edilerek, 0.3 mililitrelik sivi vucuda gonderilecek. 21 gun arayla iki ayri doz halinde uygulanacak ve ikinci dozun es gecilmesi halinde ise yaramayabilecegi soyleniyor.

    asi ne kadar guvenilir?
    dunya capinda yaklasik 44.000 gonullu uzerinde test edildi ve sars-cov-2 virusunun hayatimiza soktugu covid-19'u onlemede %95 etkili oldugu tespit edildi.

    bagisiklik ne zaman devreye giriyor?
    ikinci doz alindiktan 1 hafta sonra.

    asi nasil calisiyor?
    pfizer asisi, mrna denen seyi kullanan yeni bir teknolojiye dayanıyor. rna, yani ribonukleik asit, yani bir nevi hucrelere "protein yapin ulan!" diyen dayi. bu asilar da, koronavirusun kendine ozgu olan "spike proteinini" yapma talimatlarini iceriyor. asiyi bunyesine alan hucreler spike proteinler uretme emri alarak makine gibi calismaya baslayip, insan vucudu onları garip bir nesne olarak taniyana kadar uretime devam edecek. vucud bu nesneyi taniyip, hafizaya attiktan sonra vucudun gercek koronavirusle savasmasina yardimci olacak bir bagisiklik tepkisi olusturmaya baslayacak. uzmanlar, asinin bulasmayı onleyip onlemeyecegini henuz bilmediklerinden; asi olduktan sonra yine de maske takmaniz ve diger halk sagligi kurallarina uymaniz gerektigi konusunda uyariyor.

    gorsel

    olasi yan etkileri?
    kanada saglik bakanligina gore endise edilecek bir durum yok. her 10 kisiden 1'inde kas agrisi, bas agrisi, titreme, yorgunluk, ates ve asinin yapildigi bolgede hafif ve orta dereceli yan etkiler gorulebiliyor. her 100 kisiden 1'inde ise lenf dugumleri yasanabilir. bununla beraber alerjik reaksiyon de gozlenebilirmis.

    klinik test asamasini merak edenleri buraya alalim.

    ne zaman geliyor?
    ilk siparis (30.000 doz) cuma gunu pfizer'in belcika'daki fabrikasindan yola cikiyor ve pazartesi gunu ulkeye giris yapmasi bekleniyor. carsamba gununden itibaren de uygulanmaya baslamasi planlaniyor.

    ucret?
    ucretsiz.

    zorunlu mu?
    hayir. ama bazi kisitlamalar gelmesi bekleniyor. asi karti olmayanlarin sinemalara, magazalara alinmamasi gibi.

    kaynak-1 kaynak-2 kaynak-3
1057 entry daha
hesabın var mı? giriş yap