77 entry daha
  • açılın ben geldim. sırasıyla apple music, spotify, tidal sonra tekrar spotify ve en son deezer'da karar kılmış bir audiophile olarak birtakım eyyorlamalarım var. ses konusunda ekstra hassasiyetiniz yoksa vaktinizi yazacaklarımı okuyarak boşa harcamadan direkt spotify kullanmaya devam edebilirsiniz onu da önden belirteyim.

    sadece ses kalitesi değil, arayüz ve arşiv bakımından da değerlendirirsek sıralama en kötüden en iyiye tam olarak şu şekilde olmalıdır:
    apple music - spotify - tidal - deezer

    vaad ettikleri ses kaliteleri tam olarak şu şekildedir:
    tidal hifi 24bit / 96khz
    deezer hifi 16bit / 44.1khz
    (deezer'ın bir de premium seçeneği bulunmakta. kalitesi spotify ile aynı, 320kbps)
    spotify premium 320kbps
    apple music 256kbps

    apple music'in pek bir alıcısı olmadığı için kendisini es geçiyorum fakat tablodan göreceğiniz üzere koskoca spotify, dinleyicisiyle tabiri caizse dalga geçmekte. ses kalitesi bakımından tidal özellikle de tidal masters hizmetiyle rakipsizdir. fakat ara yüzünün son derece hantal ve kullanışsız olması, türk müzik arşivinin sınırlılığı (koskoca mor ve ötesi telif problemi yaşıyor) ve ülkemizde geçen hafta yasaklanması sebebiyle direkt saf dışı diyebiliriz. adamlar zorla üyeliğimizi iptal etti.
    araya sıkıştırılan edit: tidal geri döndü birkaç hafta sonra.

    zurnanın zırt dediği yere geldik. neden spotify değil de deezer?

    spotify inanılmaz derecede başarılı bir şekilde pazarlanıyor. aynı zamanda birçok konuda ilk olması sebebiyle insanlarda bir alışkanlık oluşturdu ve şimdi kimse bu app'i terk etmek istemiyor fakat spotify bir müzik dinleme uygulaması olduğunun farkında değil sanırım. kim şu an ne dinliyor, millet ne playlist oluşturmuş diye işin etkileşim kısmına odaklanmanızı sağlayıp dikkatinizi dağıtırken hediye olarak yanında teneke gibi bir ses kalitesi sunuyor. ben bunu sindiremiyorum çünkü bu adamların yaptığı şey ''ne de olsa dinleyenimiz var'' rahatlığıyla dinleyicisine daha iyi olanı sunmaktan imtina etmektir.

    spotify'ın ara yüzü gerçekten çok kullanışlı, aktif kullanıcısının fazlalığı sebebiyle de çok geniş bir yelpazede çeşit çeşit playlist'e ulaşabiliyorsunuz. evet, bu bakımlardan kesinlikle önde. kalan kısmı at çöpe.

    2 gün önce, tidal'a gelen yasak sebebiyle türkçe müzik arşivinden dolayı yedekte premium üyeliğimi tuttuğum spotify'ın kalitesine daha fazla dayanamayarak deneme amaçlı deezer üyeliği aldım. premium ve hi-fi olmak üzere iki seçenek sunuyor size. premium 17, hi-fi da 27 tl olsa gerek. amacım iyi ses duymak olduğundan hi-fi üyelik aldım. tidal kadar iyi olmasa da flac format sebebiyle elbette tercih edilesi.

    deezer beni sunduğu hizmet sebebiyle dumura uğrattı nitekim kendisinin sinir bozucu reklamlara sahip boş beleş bir platform olduğunu düşünüyordum. şimdiye değin yerli/yabancı aradığım her şarkıya ulaştım, ara yüz de şıkır şıkır akıyor. birçok şarkının sözlerinin olması gibi güzel ayrıntılar da mevcut. henüz konuşmak için erken olabilir ama en azından 2 gün incelediğim kadarıyla tavsiye ettiği playlistler de gayet ılımlı. reklam aldığı için olsa gerek, yerli rapçileri karşınıza olması gerekenden fazlaca çıkarabiliyor fakat gündem belirleyen spotify listelerinin bazı plak şirketlerince satın alındığını hesaba kattığımızda tamamen görmezden gelinebilir bir eksi. onun haricinde, deezer'ın flac formatını her aygıtta eşit şekilde sunamaması gibi bir eksisi daha bulunmakta. ben hem kulaklık hem de müzik sistemim bakımından böyle bir problemle karşı karşıya gelmedim ama üyelik almadan önce ayrıntılı olarak incelenmesi gereken bir konu olabilir.

    spotify premium üyeliğim kullanıcıların oluşturduğu listelere ulaşabilmek adına hala mevcut. o listeleri de aktif olarak kullandığınız müzik platformuna şu hede ile aktarabilirsiniz. arşivinizin tamamını aktarmak için de kullanabilirsiniz. bir gün dinleyicilerine daha iyi ses kalitesi sunarsan yollarımızı tekrar birleştiririz spotify. şimdilik kenarda kal.
    eyyorlamam bitmiştir, afiyet olsun.

    not: sennheiser-spor
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap