2281 entry daha
  • atası cine5 olan kanal. aslına bakarsanız hiçbir zaman da cine5 kadar iyi olmamış olan kanal :
    cine5 - temmuz 1994 filmleri + dizileri

    türkiye'de dublajsız, orijinal dilde türkçe altyazılı film/dizi yayınlama geleneğinin atası cine5'tir zaten. hepsi birbirinden devasa filmlere ek olarak döneminin önde gelen bir çok yabancı dizisi de (the sopranos, oz, sex and the city, melrose place, everybody loves raymond vs.) türkiye'de ilk defa cine5'te gösterilmiştir.

    herkesin cnbc-e sayesinde tanışmış gibi göründüğü seinfeld bile hem dublajlı, hem altyazılı seçenekleriyle türkiye'de ilk kez cine5'te yayınlanmıştır :
    seinfeld - cine5 tanıtım
    seinfeld - cine5 - türkçe dublaj

    tabii yeni nesil bilmez, cine5 1993 yılında yayın hayatına başladığı ve türkiye'nin ilk şifreli (yani paralı) sinema/dizi kanalı olduğu için o yıllarda böyle bir şeyle ilk kez karşılaşan türk halkı için çok ulaşılmaz, çok "zengin işi" olarak görülen, aşırı a kalite bir kanaldı. herkes izlemek ister ama izleyemezdi. özenirdi ama evine alamazdı. cnbc-e 2000 yılında ekonomi kanalı kanal e'den dönüşerek benzer bir formatta parasız ulusal kanal olarak yayın yapmaya başlayınca tabii ki de ülkedeki bütün izleyicilere ulaşabildi ve hem hedef kitlesi hem ulaştığı kitle, daha elitist kalan cine5'i solladı geçti.

    ancak içeriği ve program akışları neredeyse cine5'in birebir aynısıydı. cine5 öncelikle bir sinema kanalı olduğu için en ön planda tabii ki birinci sınıf filmler vardı ancak yabancı diziler, yılbaşlarına ve bayramlara özel maraton yayınlar, yabancı konserler, oscar ödül törenleri, grammy ödül törenleri, çizgi filmler, ustalara saygı kuşakları, aylık dergi, süper jenerik müzikleri vs. hepsi cine5'in mirasıdır ve cine5'ten birebir kopyalanarak şifresiz ulusal kanalda uygulanmıştır:
    bayramda cine5 (2000-2001)
    yılbaşında cine5 (2001)
    cine5 - klasikler kuşağı (1994) müzik : vangelis - chariots of fire
    anastasia - yul brynner & ingrid bergman

    daha önce (bkz: cine5 dergi) başlığında do ut des nickli arkadaş tarafından yüklenen dergi örnekleri :
    cine5 dergi - aralık 1993

    kendisinin ilgili entrysi için : (bkz: #100343748)

    tek fark cnbc-e'nin filmlere abanmadan tamamen dizilere çok daha fazla öncelik vermesi ve spor konularına hiç bulaşmamasıdır. henüz tematik kanalların olmadığı 90'lı yıllarda ülkedeki sinema temelli ilk tematik kanal olarak yayına başlayan cine5, futbol ve basketbol maçları ile belgesellere de yayın akışlarında oldukça fazla yer vermiştir. tabii bir de rtük belasına yakalanmamış, avrupai türkiye'nin olduğu günlerde sansürsüz, özgürce at koşturmuş, hepten unutulmaz bir kanal olmuştur.

    şimdilerde nasıl para vererek ve istediğinizi istediğiniz anda seçerek evinizde izleyebildiğiniz netflix vb. streaming servisleri 2000'ler jenerasyonuna asla cnbc-e'nin tadını vermiyorsa, cnbc-e de bir önceki jenerasyona aynı şekilde asla cine5'in tadını vermiyordu. zira ilkler (hele bir de çok iyilerse) hep özel oluyorlar. ancak yayıncılık dünyasındaki gelişme ve dönüşüm de bir öncekinin geleneğini alıp üstüne yenilerini ekleyerek aynen devam ediyor. önce paralı yayın olayında cine5 spor kanalı (supersport), çizgi film kanalı (maxi tv) ve erotik kanal (playboy tv) olarak üç farklı klona ayrılıp sonra 2001'de bayrağı bu tür bütün kanalları tek çatı ve tek fiyat altında toplayan digiturk'e boyun eğerek yayın hayatından çekildi, sonra bayrağı şifresiz yayıncılıkta cine5'ten devralan cnbc-e internete, torrente ve streaming servislerine boyun eğerek piyasadan çekildi. şimdilerde netflix, disney+, hbo max, amazon prime vb. moda. onlar ilerleyen yıllarda nelere evrilecek, onları tahtlarından hangi yeni teknoloji edecek, onları kimler özlemle yad edecek göreceğiz.
1235 entry daha
hesabın var mı? giriş yap