978 entry daha
  • son tahlilde biraz banal bir şekilde son buldu brexit süreci. henüz ab ve uk parlamentolarının onaylaması lazım ama herkes bıktı, basacaklar onayı geçecekler.

    ingiltere temelde almak istediğini aldı, bunu alabilmek için de vermesi gerektiği ödünleri de verdi. sıfır sürpriz resmen.

    serbest dolaşımı bitirmek için ortak pazardan çıkmak dışında bir opsiyon yoktu, have your cake and eat it too dendi ama tabi ki olacak olan oldu ve ingiltere pazarı ile ab pazarı ayrıldı, ingiltere'nin ab pazarına erişimi, ab'nin de ingiliz pazarına erişimi sınırlandırılmış oldu.

    yerlilik düzeyi yeterli olan mallara(yani çinden parçaları alıp birleştirip ab'ye satmak yok, malın değerinin en az %55'i ingiltere'den veya ab'den gelmesi lazım) gümrük vergisi ve kota olmadan birbirine satabilecek ab ve ingiltere.

    ispanyol domates, fransız şarabı, alman arabası ingiltereye akmaya devam edecek. ingiliz cheddar'ı, ale'ı, scotch'u da avrupaya akacak.

    ingilizler için ispanyol plajlarında içmek, avrupalılar için is 2-3 ay londrada kalıp ortamlara akmak, dil öğrenmek aynen devam.

    europol, suçlu veri paylaşımı, para aklam v.s. gibi konular aynen devam.

    ingiliz mühendisin, avukatın, doktorun, hemşirenin lisansı ab'de artık geçerli olmayacak. ab'de çalışmak için denklik almaları istenecek.

    ingiliz avukatlık firması, sigorta şirketi, bankası ab'de artık faaliyet gösteremeyecek. göstermek istiyorsa ab'ye taşınıp lisans alması gerekecek.

    yani ab ingiltere'yi cezalandırma yoluna gitmiş gibi durmuyor. bu ab'de de hoş karşılanmayacak, kamuoyu yoklamaları insanların ingiltereye yumuşak davranılmasını istemediğini gösteriyordu.

    yani n ingiltere aldı yürüdü, ne ab ingiltereye haddini bildirdi. baya baya ingilterenin talepleri karşısında ne olacaksa o oldu gibi duruyor.

    şimdi anlaşma metninin kendisi 2000 sayfaymış, şeytan ayrıntıda gizlidir ama genel hissiyat ab'nin gidene dur denmez dediği, mutluluklar dilediği bir ayrılmaya benziyor. arkadaş kalalım dendi.

    dramanın tamamı ingilterede yaşandı, bakalım ayrılmanın bu şekilde son bulmuş olması ab'de dramaya sebep olacak mı?

    ab'de de bence biraz dramaya ihtiyaç var. dağılalım dense, dağılıp ne yapacağız? federasyon olsak artık desen, ona da iştah yok.

    ingilterenin çıtır bir sevgili bulması durumunda ab'nin de aynaya bakacağını düşünüyorum. "nesin sen?" diyecek avrupa birliği.

    kendi ülkesinin kokuşmuş siyasetinden bıkanlar ab'ye sığınmaya çalışınca ab hemen diyor ki bu benim haddim değil. belki de haddi olmalı? belki de bulgarlar mafyadan bıkınca ab yumruğunu vurup bulgar siyasetini yola getirmeli? belki de katalunyalılar kralın polisi tarafından coplanınca ab madrid'in kulağını çekmeli?

    dağılmak hakikaten de opsiyon değil be. doğu avrupayı ruslar kapar, almanlar fransızlar birbirini yer, güneyliler iki koyun güdemez, diktatörlükten diktatörlüğe oradan da sıcak plajlarda içmeye koşar.

    ingiltere'nin bizimle aynı kulüpte olmak istememesi hüzünlü.
106 entry daha
hesabın var mı? giriş yap