1132 entry daha
  • video platformları klasik televizyonculuktan farklı dinamiklere sahip. ücretsiz ulusal kanalların modeli belli, digiturk-bein, d smart vb. gibi ücretli platformlar da futbol yayın hakları olmasa ayakta kalamazlardı. dijital platformlar için ise denklem biraz daha karışık; ne yazık ki türkiye için bütün istatistiklere sahip değiliz ama netflix'in 1.7-2 milyon civarı abonesi olduğuna dair haberler var, keza blutv'nin de sayılarının çok iyi olduğuna dair çeşitli haberler mevcut, bunun üstüne amazon'un prime hamlesi ile amazon prime video'nun da ciddi bir potansiyeli var.

    dijital platform üyelikleri çok kolay başlatılıp bitirilen şeyler. hatta deneme süresi veren platformlar için yeni üyeliklerinin önemli bir kısmının ücretli üyeliğe dönmemesi çok olağan bir şey çünkü kullanıcı 30 günlük (ya da 7 günlük) sürede izleyeceği diziyi bitirip çıkabiliyor. bu nedenle herhangi bir anda hem üye çekecek yeni yapımlarınız olması lazım, hem içerde mevcut üyeleri maliyetlerinizi karşılayacak kadar içerde tutacak bir arşiv lazım. yani bir, iki tane programa bel bağlamak, eğer lig yayın hakkı vb. gibi bir şeyden bahsetmiyorsak, çok mümkün değil. öyle olsa netflix milyar dolarları dandik de olsa yeni dizi ve filmlere gömmek yerine sabahtan akşama la casa de papel ve stranger things kasardı; ama ortalama üye kalma süresi 3 ay falan olacağı için de batardı (şu anda farklı kaynaklarda 43 ile 50 aydan bahsediliyor)

    şimdi bunların ışığında exxen'in önündeki zorluklar şu:

    1 - şu anda herhangi bir platforma üye olmayan insanları aboneye çevirmek ve uzunca bir süre de öyle kalmalarını sağlamak.

    2 - netflix, blutv ve amazon prime video üyeliği olan insanları ikna edip bir de kendisine de abone olmasını ve uzunca bir süre de öyle kalmasını sağlamak.

    ilk kalem daha zor olan, zira daha önce hiç bu tür servisler için ödeme yapmamış insanların önyargılarını kırmak gerekeceği gibi burada bir sürü teknik husus da aşılmalı; mesela bu insanlar sana kart bilgilerini verecek kadar güvenecek mi, seni kaliteli izleyecek internet bağlantıları ya da geniş ekran televizyonları var mı, vb.

    ikincisi teknik açıdan kolay; bu insanlar zaten dijital platformlara aşinalar ama orada da bunlara her ay fazladan x lira daha ödetmenin zorluğu var zira herkesin bir şeyler izleyebileceği zamanı ve/veya bunlara harcayacağı bütçesi belli. dolayısıyla bir anlamda "netflix'i bırak, buraya gel" noktasına geleceksin, bunun için de karşılığında daha iyi bir şey sunman lazım.

    neticede bir dijital platform olarak exxen oldukça riskli bir yatırım ama öyle olması da normal. açıkçası ben açıklanan programlar vb. dışında da şapkadan bir tavşan çıkmasını bekliyorum zira bir yandan da gain medya'nın da geldiği düşünülürse türkiye'nin bir yandan bunca dijital platformu, diğer yandan bein ve d smart'ı barındırması biraz zor gözüküyor. bunların içinde netflix ve amazon'un cebinin dibinin olmadığı düşünülürse yerlilerin işi daha da zor. zira onlarla nefes tutma yarışına girilmez... eğlenceli günler bizi bekliyor. rekabet iyidir. programları da sadece ekranda gördüklerinizden ibaret düşünmeyin. kamera arkasında onbinlerce insan var toplamda, onlar da ekmek yiyor.
5703 entry daha
hesabın var mı? giriş yap