6 entry daha
  • açılımı rna interferansıdır. sistemik gen susturucu işlevinden söz edilebilmesi bazı proteinlerin mobilizasyonundan kaynaklanmaktadır. bu araştırmada bu durumun ortaya çıkması için gereken enzimler ve proteinler c. elegans üzerinden detaylıca ele alınmaktadır.

    rna susturma sinyallerinin hücreler arası ve sistemik hareketini ele alan bir başka makaleye ise buradan ulaşılabilir. ilgili makalenin "systemic rnai in animals" bölümünde sid-1 olarak adlandırılan bir transmembran protein ve bazı taşıyıcı proteinler gibi açıklamalardan söz edildiği görülebilir.

    bu araştırmanın abstract bölümünü türkçeleştirmek gerekirse:

    "epigenetik bilgiler, çoğu zaman her yeni neslin başlangıcına yakın silinir. bununla birlikte, bazı durumlarda, epigenetik bilgi ebeveynden nesile aktarılabilir (çok kuşaklı epigenetik kalıtım). bu tip epigenetik kalıtımın özellikle dikkate değer bir örneği, caenorhabditis elegans'ta çift sarmallı rna aracılı gen susturmasıdır. bu rna aracılı interferans (rnai), beş nesilden fazla kalıtılabilir.

    bu süreci anlamak için, rnai susturma sinyallerini gelecek nesillere iletmede kusurlu olan nematodlar için bir genetik tarama gerçekleştiriyoruz. bu tarama rnai kusurlu hrde-1 genini tanımlıyor. hrde-1, hayvanların germ hücrelerinde rna'larla birleşen bir argonaute proteinini kodluyor."

    "tüm bunlar neden ilginç?" derseniz yanıtı şudur: bu mekanizma, "bir organizmadaki çeşitli epigenetik değişimler (bkz: epigenetik/@highpriestess) gelecek nesillere eşey hücreleri aracılığı ile nasıl aktarılabilir?" sorusunun cevaplarından biri olabilecek bir modifikasyon mekanizmasıdır, iyi anlaşılması da bu yüzden önemlidir.

    * * *
    ps: beni bunları araştırmaya teşvik eden uzaydangelenfare'ye selam olsun.*
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap