66 entry daha
  • oumuamua'nın yörünge sapması 1,20'dir ve bu sapma oran, güneş sistemi'nde henüz gözlemlenen herhangi bir nesnenin en yüksek noktasıdır. bir önceki rekor, 1,057 yörünge dış merkezliliği ile c/1980 e1'e aittir.‘oumuamua'nın yörüngesinin hem dışına hem de içe doğru yuvarlaklığının yüksek dış merkezliliği, güneş sistemi'ne hiçbir zaman yerçekimi olarak bağlı olmadığını göstermektedir. güneş'in kurtulma hızından daha hızlı olan yüksek süratli gelişinden ötürü cisim, yıldızlararası bir cisimdir. gezegenlerin yörüngelerine ters yönde, yaklaşık 60 derecelik ekliptik eğiminde hareket etmektedir. ‘oumuamua'nın hareket yönü güneş apsisinden 6 derecedir.

    normalde uzayda dolaşan bir nesne, güneş’e yaklaştıkça daha hızlı hareket ediyor. zira güneş, kendine çektiği nesneyi önce büyük ölçüde hızlandırıyor, sonra da onu diğer yönden dışarı atarak uzaklaştırıyor ve bu esnada da yavaşlatıyor. ancak 'oumuamua bu beklenen yörüngeyi izlemiyor. loeb, nesnenin güneş’ten uzaklaşırken “istatistiksel açıdan önemli ölçüde" hızlandığını yazıyor. diğer bir deyişle, güneş’in çekim kuvvetinin yanında nesneyi iten başka bir kuvvet daha mevcut.

    harvard üniversitesi’nin astronomi bölümü başkanı avi loeb, uzun zaman önce bir uzaylı uygarlık tarafından kullanılan bir tür navigasyon şamandırası görevi gören "uzay çöpü" olabileceğini tahmin ediyor.
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap