2847 entry daha
  • adam inatla hala aynı şeyi söylüyor. bak savunmaya bak "ab çin pazarını aç demiş, çin de ititaz etmemiş açmış". bak ben bu kadar zavallıca bir şey görmedim. birader sen huawei için demiyor muydun wto var, pazarını açacaksın, niye böyle davranıyorsun diye. heh biz de diyoruz ki, ab bu anlaşmaya niye gerek duyuyor? çin niye wto'ya aykırı davranıyor? mal değilsen bu çıkarımı yapman lazım. ama kalkıp zaten 20 senedir olması gereken bir şeyi çıkarıp buraya bir lütufmuş gibi her sikimde söylersen, ortaya kendi haksızlığını koyarsın. çin wto'ya 2000'de girmiş mi? girmiş. wto pazarını açacaksın diyor mu? diyor. eşit davranacaksın diyor mu? diyor. ee ab o zaman niye 2020 yılında hala bunu umduğunu söylediği bir anlaşma yapmak zorunda kalıyor?

    debt-trap olayına değinmişmiş, yunan bakan demişmiş, bir çok çalışma varmış. ulan bunlar sorgusuz sualsiz doğru, ama aksi yalan mı? "anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmediği için" milletin kaynaklarına el konması debt-trap'e kanıt değil, bu konudaki çalışmalar kanıt değil, ama henüz hiç bir şekilde bu ülkelerin olduğu durumla karşılaşmayan bir ülkenin bakanının söylediği tam aksine kanıt. bak canım, tosuncuk milletin paralarını tokatladı, millete de 3-5 ay ödedi, herkes ne dedi "hayır adam dolandırıcı değil" millet ne dedi "bak kardeşim bu ponzi, ponzi dolandırıcılıktır". ama bu adamlar bu dolandırıcı yüzle karşılaşmamıştı, dolayısıyla memo süperdi. sonra ne oldu? memo dolandırıcı çıktı. yunanistan da aynı hesap. daha bu olayla karşılaşmadı ki, nasıl anlıyor debt-trap olup olmadığını. debt-trap borcu veren için win-windir. borcun ödemesini alırsan zaten faizle para kazanırsın, alamazsan malına el koyar, misliyle alırsın. borcunu ödeyen adam için bu kredidir, ödeyemeyen için debt-trap. yunanistan bu ödeyemeyecek konuma düşsün, o zaman görelim ne diyorlar.

    senin iddian, tsmc olmasa, tüm şirketler ölür geberirdi, karşı iddia, tsmc çin'in güdümünde ve abd'ye kafa tutacak bir şirket değildir, tsmc abd odaklı bir şirkettir, tsmc'nin ürettiği çipler amerika tarafından alınır ve hatta dizayn edilir diyordu. eğer aksi olsa idi, apple'ın çipinin ip'si tsmc'de olsa, bunu intel de kullanır, samsung da kullanır şeklinde idi. deniyordu ki, tsmc önemli bir şirket, ama bu adamların ürettiği çiplerin fikri mülkiyeti ve tasarımları başka şirketlerindir. bu nedenle apple ürünlerinde "designed in california, manufactured in china" yazar. sonuçta ne oldu? insanların dediği oldu, tsmc postayı çin'li şirketlere ve çin'e koydu, abd'ye değil. çünkü senin aksine, adam abd'li şirketler olmasa, batacağını, ve muhtaciyetin kendilerine olmadığını biliyor. yani çıkıp apple parayı bassa o dizayn ettiği 5nm çipi ürettirebileceği bir yer bulabilir, bunu biliyor. ama sen bunu mümkün değilmiş gibi savunuyordun, millet bununla artık dalga geçmeye başlamıştı. en son adamlar yav biz amerikancıyız dediler de, neyse ki tsmc yerine smic'ye sardın. hayır bir teknoloji ürününde tasarımın her şey olduğunu teknik özellikler ve tasarım verilince, fizik kanunları dahilinde üretimin mümkün olacağını hiç mi düşünmüyorsun anlamıyorum ki. mesela intel 10nm'ye üretecek cihazı olmadığı için mi inememişti, yoksa çiplerin tasarımını doğru düzgün yapamadığı için mi?

    ayrıca tayvan ve hong kong çin'indir, gasp edilmiştir(bu bambaşka bir konu) dediğinde, tayvan'ın çin'e ait olduğunu savunuyorsun. mantık çıkarımı da bunu söyler. şimdi çıkıp kktc türkiye'den koparılmıştır, kktc türkiye'nindir deyip, sonrasında ya ben kktc dedim zaten, türkiye demedim dersen, çelişkiye düşersin, gerçi bu senin hep yaptığın bir şey.

    asjkdljklasjkdsjk yani sözlükte random gülmek istemem, lakin cato'nun insani özgürlük endeksi var dediğin şeyde, çin 129. sırada. bak 162 ülke var, 129. sırada. altındakiler zimbabwe, umman, nijerya, gabon falan. ya güzel kardeşim, sen bu attığın linkleri niye okumuyorsun ya? biraz altında da ekonomik özgürlükte 124. bireylerin özgürlüğünde 125. olduğunu söylemiş. insanlar özgür değil, kırılıyor, ekonomik olarak millet bitik dediğin abd'de ise insanlar ekonomik olarak en bağımsız oldukları 6. ülkede. yazıyla 6. ee şimdi bu adamlar insanların ekonomik olarak en bağımsız olduğu 6. ülkesinde ölüp bitiyor, açlıktan kırılıyor. ama 124. ülkesinde her şey güllük gülistanlık mı? ha bu arada en üstteki ülke de kendisine ait olduğunu savunduğun hong kong. insani özgürlükte de 3. sıradalar. bak biri ana ülke, öteki onun altı. gen men her şey aynı. aynı kültürlerden gelmeler. ama biri dünyanın en özgür 3. ülkesi, öteki 129. keza tayvan da 19. bak aynı ülkenin vatandaşları, kendilerine bağlı hong kong'da dünyanın insani olarak en özgür ülkesindeyken, ya da tayvan'da çok ilerideyken, ana ülkede bu kadar kötü durumda ise bir sorun vardır. buradaki adamların istedikleri bu diyemezsin. üstüne bir de çıkıp "hong kongda bu protestolar abd-ingiltere güdümündedir, onlar yüzündendir" hiç diyemezsin. adamlar yanı başındaki halkın ne halde olduğunu görüyor. bir anda dünyanın en özgür ülkelerinden birindeyken, gidip en baskıcı ülkelerinden birinin kontrolüne girmek istemiyor diye, bu adamlara "dış mihrak" falan diyemezsin. dersen ağır art niyetlisindir.

    ya yani niye sen rezil olmaya bu kadar meraklısın anlamıyorum ki? bir de demiş ki çok kötü mü? kötü. ama türkiye'ye yakın. evet özgürlük kıstasımız türkiye. hani şu dünyada en çok fikir suçlusu olanlardan, basın özgürlüğünün en alt sıralarda olduğu türkiye. yani bu ne acziyet anlamıyorum. hayır wiki'de attığın insani gelişmişlik endeksinde de baktım, çin'in altında bir tane elle tutulur ülke görmedim. yarısı açlıktan ölen, öteki yarısı sokakta adam avlanan ülkeler. 1-2 tane de işte moldova ve azerbaycan gibi doğu bloğundan kopmuş, birinin başında saltanat olan, biri zaten fakirlikten kırılan ülkeler var. hayır o kadar üretime, hayvani gdp'ye, know-how'a rağmen milletin birbirini yediği ülkelerin arasından 18 sıra yükselip, milletin birbirini biraz daha az yediği ülkeler arasına girmesini başarı ve "insani gelişmişlik, özgürlük" olarak mı sunuyorsun?

    evladım, sürekli sığınmacı falan diyorsun. sanki elini kolunu sallayan sığınmacı oluyor amına koyayım. ben ülkedeki özgürlük ortamından memnun değilim. baskı hissediyorum. bir çok ülke de türkiye'de baskı var diyor. 3-5 ülkeye de gittim ha. sığınmacı olarak başvursam hangisi beni alır? cevap vereyim hiç biri. amına koyim sanki ben sığınmacı olacağım dediğinde "ahahaha gel karşim, tabi yaaaaa" diyorlar. bu ne kadar aptalca argüman abi? bir ülkeden sığınmacı az diye insanlar halinden memnun demek, gerçekten çok pırıl zeka. mesela bir kişi çin'den memnun değil ve sığınmacı olarak başvurdu. 162 dünya ülkesi arasında 129. olan bir ülke, bu adamın başvurusu kabul edilmezse, onu çin'e güller eşliğinde mi sokar, yoksa en ufak yanlışında adamın seyahat özgürlüğünü elinden alan devlet, onun da icabına bir şekilde bakar mı. bir de şimdi bununla ilgili kendine bir sor. "türkiye'den her yıl kaç kişi sığınmacı oluyor?" peki herhangi bir avrupa ülkesi, "sorgusuz sualsiz ben türkleri kabul ediyorum" dese kaç kişi gider? ya da beynini çok zorlama, herhangi bir ankette özgürlük konusuyla ilgili çekinceleri olan kişi oranını al, türkiye'den yurt dışına giden kişi sayısını bul, oranla, bak bakalım o kadar kişi sığınmacı olmuş mu? olmamışsa argümanının ne kadar gerzekçe olduğunu al şapkanı önüne düşün.

    çin hakkında yapılan haberlerin sayısının fazla olması, insanların çin ile etkileşim halinde olmasından. her bir sikimi amerika'ya bağlamaya gerek yok. suud'ların dünya için bir tehdidi, diğer ülkelerle etkileşimi yok. mesela türkiye ile ilgili özgürlük haberleri çıkmasının sebebi de abd'nin karşı bloğunda olmasından değil. öyle olsa "bağımsız ve tarafsız" avusturya ile ilgili de "özgürlük" haberleri çıkardı değil mi? demek ki olay abd müttefiği olup olmamakla ilgili değil. etkileşim. myanmar abd'nin en büyük müttefiği, gabon ile abd arasından su sızmıyor değil mi? bunlarla ilgili de haber çıkmıyor mesela. neden acaba? aa bak abd'nin biricik müttefiği israil ile savaş halinde olan yine abd'nin senin mantığına göre biricik müttefiği filistin ile ilgili de özgürlük falan diye haber çıkmıyor. aaaa niye acaba. kesin abd müttefiği bunlar. yoksa kimsenin siklememesinden değildir.

    edit: yine manipülasyon derdinde, yukarıda wto şu tarifeyi uygula diyor diye bir şey yazdığı yok, herif tarife falan demiş. devam etmiş wto eşit koşul yarat der diye. biz ne demişiz wto diyor ki pazarını açacaksın. çin ile ab arasındaki imzalanan metinle ilgili ab ne diyor "ab firmalarının çin'de çıkarılan zorluklardan arınmasını hedefliyoruz" yani neymiş, eşit koşul sunulmuyormuş. ama herif her lafı götünden anladığı için gümrük tarifesi falan diyor. bir de kalkıyor "tarife demez bilgi sıçıyor" diyor. ulan götünle okuma, gözünle oku şu metinleri. ayrıca entryde gidip "rekabet şartları devlet eliyle bozulduğu için wto'ya aykırı" deyip, sonra "wto hangi tarife olduğuna karışmaz" dersen, bu yine çelişkili bir ifadedir. şimdi farazi bir senaryoda çıkıp yabancı ürüne %8000 vergi uygularsan, bu tarife açısından uygundur, wto karışmaz evet, ama ne olur? rekabeti devlet eliyle bozmuş olursun değil mi güzel kardeşim? tarife falan diye hiç olmayan ifadeler uydurup, manipüle etme, okuduğunu anla, yeter. ayrıca rekabet koşulunu devlet eliyle bozmaktan girip abd'yi suçlarken, abd'nin bazı yazılımlarını komple banlayan ülkenin "rekabet kurallarını devlet eliyle bozmak" işlemini gerçekleştirmediğini savunmak da ayrı bir sıkıntı. abd huawei banlayınca "devlet eliyle anlaşma bozuyor, ticaretini engelliyor." çin whatsapp'ı google'ı falan yasaklayınca "devletin bekası için" senin ikiyüzlülüğün hatta yüzsüzlüğün insanların midesini bulandırıyor.
1642 entry daha
hesabın var mı? giriş yap