572 entry daha
  • anlık bilgileri takip edebileceğiniz bazı güvenilir kaynaklar;

    the spectator ındex twitter
    cnn twitter
    washington post twitter
    nbc news live youtube
    fox news live youtube
    cbs news live youtube
    abc news live youtube

    nasıl gelişti?:

    - kısaca, trump'ın bugün yaptığı "amerika'yı kurtar!" adlı mitingde "savaşmadan kaybetmeyeceğini, herkesi birlikte ülkesi (?) için savaşmaya davet etmesi ve seçimin elinden, ellerinden çalındığını ve pennsylvania eyaletinde 400.000'den fazla ölünün oy kullandığını" belirtmesi sonucu, gaza gelen birçok protestocu bir anda dc'deki kongre binasına yürüdü ve güvenliği aşarak(?) içeri girip binayı ele geçirdiler. neticede olaylar gelişti ve bu noktaya kadar geldi.

    kongre binasına nasıl girildi?:

    - protestocuların birçok kişinin iddiasına göre kongre binasına yürüyerek girdiği, hatta ve hatta polislerin protestocular ile "selfie" çekildiği de bazı videolarda açıkça görünüyor. ilgili videoları twitter'da minik bir arama sonucu bulabilirsiniz. ayrıca polislerin %84'ünün trump destekçisi olduğu da önceden yapılan anket ve araştırmalar sonucu iddia edilmişti. aynı zamanda ilgili videolarda açıkça yürüyerek içeri giren protestoculara, polislerin hiçbir şekilde müdahale dahi etmediği de görülüyor.

    şu an'a kadar bazı yaşananlar:

    - washington d.c.'de 18-6 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
    - kongre binasına giren protestocular yüzünden senato üyeleri panik olmuş durumda, bazı protestocularda silah bulunduğu rapor edildi.
    - kongre binasındaki cumhuriyetçi parti üyelerinden biri, bunun bir darbe girişimi olduğunun altını çizdi.
    - anlık bir boğuşma anında bir kadın bir kongre binasındaki bir koruma tarafından (öyle görünüyor) vuruldu, kalp masajı yapıldığı ve durumunun kritik olduğu söyleniyor.
    - virginia eyaletinden virginia ulusal muhafızlarının ve 400 eyalet polisinin dc'de yaşanan olaylara müdahale etmek için yola çıkacağı belirtildi.
    - abd savunma bakanlığı, kongre binasına ulusal muhafızların gönderilmesi talebini reddetti.
    - başkan donald trump'ın emriyle ulusal muhafızlar, kongre binasında yaşanan olayları durdurmak için yola çıkıyor.
    - cumhuriyetçi parti'nin genel merkezinde patlayıcı bir cihaz bulundu ve başarıyla imha edildi.
    - trump, kongre binasındaki protestoculara seçimin çalınmasına rağmen, barışçıl bir şekilde evlerine gitmelerini belirtti. kimsenin incinmesini istemiyoruz, bu yüzden "şimdilik" evlerinize gidin dedi.
    - ingiltere başbakanı boris johnson abd kongre binasındaki olayların "utanç verici" olduğunu ifade etti.
    - swat, abd kongre binasına girdi.
    - nbc news kanalında türkiye dışişleri bakanlığı açıklaması değerlendirildi;
    "türkiye gibi diktatörlükle yönetilen (yemin ediyorum ben değil, onlar diyor) bir ülke dahi endişelerini bildiren bir açıklama yaptı. bu kabul edilemez." teşekkürler; (bkz: #117892314)
    -protestocuları dağıtmak için kongre binası çevresinde (flash bang) ses bombaları kullanılıyor.
    - kongre binasının batı tarafında darağacı kuruldu.
    - eyalet seçmenlerinin oyları son anda kat görevlileri tarafından kurtarılmış. eğer kurtarılmasaymış, kalabalık oyları yok edecekmiş.
    - abd savunma bakanı vekili, ulusal muhafızların kongre binası ve çevresine konuşlandırılması hakkında başkanı yardımcısı pence, senato lideri mcconnell, meclis başkanı pelosi ve senatör schumer ile görüşmüş ancak trump'la konuşulmamış veyahut söz edilmemiş.
    - protestocuların yavaş yavaş polisler tarafından kongre binası yakınlarından uzaklaştırıldığı görünüyor. olaylar kısa süre içerisinde "olası büyük bir sorun" olmaktan çıkacak gibi duruyor. protestoların sürmeye devam edeceğini düşünsem de, bence bu saatten sonra yeniden büyük bir kıvılcım yaratmayacak gibi görünüyor.
    - kongre binası olaylarında sadece ve sadece "13 kişinin" tutuklandığı iddia ediliyor.
    - kongre binası içerisinde yaşanan bir boğuşma anı sırasında vurularak ağır yaralanan kadın, polis departmanının cnn'e yaptığı açıklamaya göre, bölge hastanesi'nde hayatını kaybetmiş.
    - kongre üyesi cori bush, kongre'deki ilk kararının, kongre binası'ndaki bu olayların artması için insanları kışkırtan cumhuriyetçi kongre üyelerinin sınır dışı edilmesi olacağını söyledi.
    - virginia eyaletinde "olağanüstü hâl" ilan edildi.
    - ılhan omar, abd başkanı doanld j. trump hakkında suçlama dosyası hazırlayacağını açıkladı. omar ayrıca; trump'ın bir an önce görevden alınmasını, onun daha fazla görevde kalmaması gerektiğini, bunun bir "cumhuriyeti koruma meselesi" olduğunu belirtti.
    - senato lideri mcconnell, oy sayımının bu gece bir an önce bitmesi için, senato'nun geri dönmesini istiyormuş.
    - olayların yaşandığı başkent washington'da ilan edilen sokağa çıkma yasağı yerel saate göre 15 dakika önce başladı ancak kimi göstericiler hâlâ binadan uzaklaştırılmalarına rağmen dışarıda bekliyor gibi görünüyor.
    - eski abd başkanı george w. bush (cnn'e verdiği bir demeç): “anlaşmazlıklar muz cumhuriyetlerinde böyle çözülür, demokratik cumhuriyetlerde değil.”
    - trump twitter hesabından “uzun bir süre kötü ve haksız davranılan harika vatanseverlerin elinden büyük bir seçim zaferini küstahça ve acımasızca aldığınızda bunlar olur. sevgi ve barış içinde evinize gidin. bu günü asla unutmayın!” şeklinde bir tweet attı. attığı bu tweet, twitter tarafından etkileşime engellendi.
    - bu arada, abd kongre binası 1814'ten bu yana, ilk kez işgal edilmiş oldu.
    - bazı milletvekilleri, pence öncülüğünde 25. madde'nin uygulanmasını istemiş. peki nedir bu derseniz, mother of leia açıklamış.
    - twitter, abd başkanı donald trump'ın son 2 tweet'ini sildi. yukarıda bahsettiğim tweet, silinen son 2 tweet'ten biriydi ve trump'ın bugün attığı son tweet idi. twitter aynı zamanda, trump eğer bir daha kurallara aykırı tweet'ler atmaya devam ederse, hesabının sonsuza dek askıya alınacağını açıkladı. twitter yine yaptığı açıklamaya göre trump'ın hesabının 12 saat boyunca kilitli kalacağını, eğer silinen bu tweet'ler hariç görünür olan son 3 tweet'ini de silmezse, hesabının kilitli kalmaya devam edeceğini belirtti.
    - başkent polisinin aktardığı bilgilere göre; bugün yaşanan kongre binası olaylarında 4 kişi hayatını kaybetti.
    - birçok cumhuriyetçi parti lideri ve parti içindeki farklı pozisyonlardaki kişiler, trump'ın istifa etmesini veyahut görevinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.
    - ınstagram, abd başkanı donald j. trump'ın hesabını 24 saatliğine kilitlediğini açıkladı. aynı zamanda trump, 24 saat boyunca facebook üzerinden de herhangi bir gönderi paylaşamayacak.
    - beyaz saray ve devlet görevlerinde yer alan birçok cumhuriyetçi, yaşanan olaylar sonrası istifa etmeye başladı.
    - dün kongre binası'nda vurulup hayatını kaybeden kadın, bir hava kuvvetleri personeliydi.
    - bütün bu yaşananların gölgesinde, birde devam etmekte olan pandemiyle alakalı açıklanan günlük verilere göre, abd'de bugün 268.840 vaka, 3920 ölüm kayıtlara geçildi. salgının, kongre binası'nda yaşanan olaylar nedeniyle çok daha fazla bulaşıcı hâle geleceği artık aşikâr. trump her ne kadar covid sürecini çok iyi yönettim dese de, halkı bu şekilde galeyana getirerek, süreci nasıl berbat yönettiğini de açıkçası kanıtladı.
    - dün akşam türkiye dışişleri bakanlığı tarafından abd olayları hakkında yapılan açıklama nbc, abc vb. kanallarda baya bir değerlendirilmişti biliyorsunu, nbc kanalından bir video değerlendiren kişi aynen şunu söylemiş;
    “burada bir ironi var. bir diktatör tarafından yönetilen ve gazetecilerin hapse atıldığı türkiye, olayları endişeyle izliyormuş.”
    - fbı, kongre binası'nda yaşanan olayları araştırıyormuş. video ve fotoğraf çekenlerden yardım isteyip kimlik tespiti yapıp, zanlıların evlerine baskın düzenliyormuş.
    - tüm bu yaşananlardan sonra, sonunda kongre'deki oylama sona erdi ve senato, 270 oy ile biden'ın zaferini tescil etti. biden, 20 ocak'tan itibaren abd'nin 46. başkanı olarak göreve başlayacak.
    - trump, seçimin sonucuna tamamen karşı çıkmasına rağmen, 20 ocak'ta başkanlık görevini sorunsuz şekilde biden'a devredeceğini söyledi.
    - ınstagram ve facebook, abd başkanı donald j. trump'ın hesaplarının en az 20 ocak'a kadar olmak üzere, süresiz şekilde kilitlendiğini bildirdi.
    - video ve fotoğraflardan tespit edilen ve kimliği belirlenen bazı protestocularun işlerine son verilmiş.
    - twitter, abd başkanı donald j. trump'ın hesabını, attığı son tweet'leri yüzünden kalıcı olarak askıya aldı. trump, artık twitter kullanamayacak.

    // gelişmeler geldikçe entry'i editlemeye çalışacağım, üstte kalması ve şukela'ya girmesi için favlarsanız sevinirim. kutsal bilgi kaynağında isek, hakkını verelim, espri kasmak yerine bilgi girelim, bilgi okuyalım.

    edit: olabildiğince fazla bilgi geçmeye çalışıyorum ancak neticede her şeye yetişmek tabii ki mümkün değil. olaylara tümüyle hakim olmak istiyorsanız, bahsettiğim yabancı haber kanallarının canlı yayınlarını takip edebilirsiniz ki bende size bunu tavsiye ederim.
632 entry daha
hesabın var mı? giriş yap