• tam bir ahmet hamdi tanpınar kelimesidir. gerçeklik yerine bu kelimeyi kullanmasının sebeplerini bilemiyorum, belki o zamanlar gerçeklik kelimesi kullanılmıyodu. ama realitenin kavram olarak, içerdiği mana olarak bizdeki gibi gerçeğin "allah bilir"e mahkum olan ulaşılmaz bir mefhumdan öte, insanların gözüne perde çeken bir ilüzyonun sakladığı ama varlığı her daim hissedilen ve yeri geldiğinde insanın tüm sertliğiyle çarptığı bir kaya olabilen bir anlamı var.

    yanii diyorum ki: gerçek deyince, bizde gerçek, ulaşılmaz, "allah bilir" diye geçiştirilen, kadercilikle koyun koyuna kabullenilen bir kelime sanki. realite ise, tüm bunları tanpınar döneminden yola çıkarak uyduruyorum, daha farklı bir kavram: bilinemeyen değil, yaşanan ama kimi zaman yaşandığının farkına varılmayan bir kavram öncelikle. farkına varıldığında gerçekler yüzüne çarpıyor insanın, ama tanpınar'da değil. çok daha sonra. tanpınar'da surata çarpan realite oluyor.

    bir de "hakikat" kelimesi var. hakikat realiteye yakın gibi duruyor, daha gündelik şeyler için kullanılabiliyor, daha iç dünyayla ilgili durumlarda ise realite söz konusu.
    (not: beğendiyseniz tüm düşünceler bana ait, beğenmediyseniz bunlar red kite'ın uydurması)
30 entry daha
hesabın var mı? giriş yap