1 entry daha
  • benim bölük komutanım olan üsteğmen gayet de adıyla çağırırdı, kimsenin de abi dediğine şahit olmadım herhangi bir astsubaya. belki kendi aralarında yalnızken seslenilebilir o şekilde.

    sorun bizdeki ordu ast-üst ilişkilerinin alman ve hatta prusya ekolünden gelmesinde yatıyor. anglachelm'in konuyla ilgili bir entrysi var gayet detaylıca anlatmış mevzuyu. ben çok kısa özetleyecek olursam alman ve amerikan ekolünün farkı şu şekilde: alman ekolünde subaylar seçkin ailelerden gelen seçkin sınıfa ait insanlardır - astsubaylar ise daha orta ve alt tabakadan gelen personeldir. o yüzden arada çok keskin sosyal ve mesleki bir ayrım ve ona göre de bir ast üst ilişkisi vardır. bizim türk ordusunda subayların seçkin ailelerden gelmesi gibi bir durum olmasa da kesinlikle seçkin sınıf olarak yetiştirilirler. mesela ben askeri lise sınavlarına girdiğim esnada bizimle ilgilenen subay eğitmenler astsubaylarla kesinlikle hiç bir şekilde muhatap olmamamızı, eğer bir sorun ya da ihtiyacımız olursa onlara gelmemizi söylemişlerdi. bakın daha subay aday adayıyken uygulanan gelenek bu. sanırım olayı anladınız.

    amerikan ekolü nedir derseniz; onlarda subaylar x ekseniyse astsubaylar y ekseni gibidir. olayları tamamen farklıdır yani. tamam yine subay üst, astsubay da asttır ama bizdeki gibi keskin bir sosyal sınıf ve rütbe ayrımı yoktur. esas olan biraz daha orduda geçirilen süredir. genç bir subay yaşlı bir astsubaydan emir almaz, onun üstüdür falan ama yaşlı astsubaya da yerli tabirle "kıdem veya rütbe basamaz". hitabına dikkat etmesi gerekir falan. subaylar taktik ve planlama adamıyken astsubaylar saha adamıdır. bir noktada elbet kesişirler ama yaptıkları iş çok farklıdır en nihayetinde. direkt ast-üst muhabbeti yoktur aralarında.

    bizdeki duruma dönersek, samimiyet ve aradaki ilişkinin niteliğine göre abi deme durumu olabilir ama asla yaygın bir uygulama değildir. ya direkt isimleriyle ya da "başçavuşum" şeklinde hitab ederler genç subaylar.
118 entry daha
hesabın var mı? giriş yap