1597 entry daha
  • insanın, başka insanlar tarafından yaptırımlara, yasaklara uğramadan ve kimseye zarar vermeden yaşamasının en mukaddes yoludur.

    bunun haricinde kurallardan fırsat kalırsa kimseye minneti, alacak vereceği, hesabı, vicdanını rahatsız edecek durumu olmayan insanlar ancak özgürlüğün kısmen tadını çıkarırlar.

    ayrıca belirtmek gerekirse, neye karşı bağımlılığınız varsa onun kelepçeli kölesi olursunuz. sizi meşgul eden her şey özgürlükten uzaklaştırır. buna nefret ettikleriniz de dahildir. hani ayrılıklar da sevdaya dahil ya kapsam geniş biraz.

    burada bile en özgürlükçü takılan arkadaşların misal; "orul orul orospu çocuğu" dediğini okursunuz. başka yazarlara diyor. bu da kendini gizlediği bir ortamda sözümona özgürlüğü oluyor. yok arkadaşım bu özgürlük değil bu öyle bir esaret ki eksik kalan ahlak anlayışın seni ölene dek köle yapacak. kırdığınız, incittiğiniz her insanın başka bir boyutta karşısında ezilip, bükülüp kölesi olursunuz.

    fazla uzatmadan "güzel ahlak" ile bezeli bir insanın özgürlüğü, bu hayatta satın alınamayacakların başında gelen eşsiz bir hazinedir. sizi huzura ve dinginliğe ve mutluluğa götürür. kafa ve vicdan rahatlığı öyle dille söylendiği kadar kolay değildir amma yapabilene başka ufuklar açar.

    gerçekten özgür bir insan, kimsenin onu kısıtlamasına izin vermez. zaten kısıtlayamazsınız, bedeni burda olsa ruhu sizi terkeder. diyar diyar geziyordur.

    o zaman ne diyelim; her daim özgür kalmanız dileklerimle...
433 entry daha
hesabın var mı? giriş yap