9886 entry daha
  • türk insanına türk insanı tarafından sürekli haksızlık yapılan başlık.

    almanya'nın köyünde yaşayan zengin insanların hayattan beklentilerini, türkiye gibi genç nüfusa sahip, gelişmekte olan ve "görmemiş" bir ülke insanının beklentileriyle karşılaştırmak ancak bizim gibi halktan kopuk kaymak tabakanın yapacağı şeydir.

    ankara'nın göbeğinde bir memur ailesinin çocuğu olarak büyüdüm ben. sobalı evimiz, müthiş lezzetli çikita muz meyvesini ayda bir kere, o da belki görüyordu. mc donald's da dandik bir hamburger yemek için aylarca günleri saydığımı bilirim. benim yaşlarımdaki çoğu çocuk, almancı akraba bebelerinin getirdiği muazzam oyuncaklara imrenerek büyüdü.

    şimdi ise münih'in göbeğinde oturuyorum. evet akıllı ev peşinde de koşuyorum, en iyi tv için özellik kıyaslıyorum, ve inanır mısın, müzik yapmak için belki 40 yıl kullanacağım bir stüdyo hoparlörüne tomarla para da veriyorum. belki tam bir görmemişim, çünkü gerçekten görmedim. şaşırtıcı olmayan ise; gördükçe, görmemişliğim geçiyor. burada en lüks arabaya erişimim var ama toplu taşıma tercih ediyorum. bu beni buraya gelir gelmez lüks bmw'lere para gömenlerden daha yüksek bir kaliteye mi taşıyor? ben de artık sizin gibi bu insanları aşağılayabilir miyim? sanmıyorum.

    sanılıyor ki türkiye'deki bu lüks düşkünlüğü sadece cehaletten, kültürsüzlükten geliyor. sanılıyor ki almanlar gibi 2000 model twingo'yla hayatımı idame ettirip minimal bir yaşamı kabul edersem türkiye ekonomisi arşa çıkacak. hayatımda duyduğum en varoş ve en doğru cümle belki şudur: coğrafya kaderdir.
    norveç, norveç'te olduğu için norveç olabilmiştir. türk insanı, türk insanın ekonomik koşullarında yetiştiği için açtır, isteklidir, lükse düşkündür. istanbul'a taşınıp iyi para kazanmaya başlayan senin benim gibi kaymak tabakanın ilk işi geldiği yeri aşağılamak, beğenmemek oluyor. evet ben de şikayetçiyim türkiye'deki vasatlıktan ve insanların birbirine saygısızlığından. ancak mal bu be kardeşim.

    şimdi sanıyoruz ki, siyasal islam ve sittin senedir süregelen merkez sağ yönetimleri ülkeyi buraya getirdi. sanıyoruz ki, ekşi'ye yazdığımız bu çok değerli yorumlarla hükümetleri değiştirecek, kitleleri peşimizden sürükleyeceğiz. size kötü bir haberim var. türkiye gibi bir ülke kendi kaderini ancak kötü yönde tayin edebilir. küresel dengeler inanılmaz şekilde türkiye lehine değişmediği müddetçe hiçbir zaman isveç gibi almanya gibi kişi başına düşen refah seviyesine ulaşamayız. o zamana kadar başa istersen tayyip yerine göktengriyi getir, bakanlıkları da mustafa kemal'lerle doldur, yine de orta gelir tuzağını aşamazsın.
4959 entry daha
hesabın var mı? giriş yap