• bu raporlar her yıl yayınlanır, genelde aklını kiraya vermemişlerin yıllardır dillendirdiği insan hakları ve demokrasi ihlallerini yazar ancak siyasal iktidar tarafından gündeme getirilmemesine çalışılır, bir şekilde geldiyse de gündemden düşürülür ve hayat “normal” akışına devam eder.
    yine bu raporu sallamayanlar işlerine gelen kısımları işlerine gelen vakitlerde cımbızlayarak çok önemsiyorlarmış gibi medya aracılığıyla pompalar.
    kısaca yine bir şey değişmeyecek baştan belli ama öne çıkan bir kısım içeriği aktarmakta fayda var.

    2020 nasılmış buyursunlar:
    * mhp ile yapılan ittifak, uluslararası insan hakları hukukundan kaynaklanan yükümlülüklerle çelişen yasaların meclisten alelacele geçirilmesine olanak tanıyor.
    * hükümet kamu ve devlet kurum, kuruluşlarını, iktidar üzerindeki denge ve kontrol mekanizmalarını ortadan kaldıracak ve kendi destekçilerine fayda sağlayacak şekilde yeniden biçimlendiriyor.
    * hükümet siyasi rakip veya muhalif olarak gördüğü kişileri "geniş tanımlı terörle mücadele yasası kapsamına giren temelsiz suçlamalarla tutukluyor, yargılıyor ve mahkum ediyor.
    * binlerce insan sosyal medya paylaşımları nedeniyle, hakaret, cumhurbaşkanına hakaret ve terör propagandası yapmak suçlarından gözaltına alınma ve yargılanma riskiyle karşı karşıya kalıyor.
    * raporun, "ifade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü" başlklı bölümünde ise türkiye'de yazılı ve görsel medyanın çoğunluğunu hükümete yakın grupların oluşturduğuna vurgu yapılarak, "bu satırlar yazıldığı sırada tahminen 87 gazeteci ve medya çalışanı, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle, terörle mücadele yasası kapsamına giren suçlardan tutuklu veya hükümlü olarak cezaevinde bulunuyordu" denildi.
    * raporda, hükümetin lezbiyen, gey, biseksüel ve transların kamuoyuna yönelik faaliyetlerini kısıtlayıcı yaklaşımının, onur yürüyüşü gibi etkinliklerin üst üste altıncı yılda da yasaklanması ve üst düzey devlet görevlileri tarafından yapılan homofobik konuşmalarla devam ettiği kaydedildi.

    detay,
    human rights watch resmi sitesi.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap