2 entry daha
  • hakim ve savcilarin geldikleri cografya ve sosyo-ekonomik cevreden bagimsiz olarak degerlendirilemeyecek sonuclari olan arastirma. bir de bunlarin ustune hsyk tarafindan yapilan sinavin niteligi ve hsyk nin olusumu da eklenirse "zaten ekmek kadayifiydi, simdi bir de kaymakli oldu" yorumu da yapilabilir ve bu hukuk adamlarinin, hukukun degil de devletin adami olmasina sasirilmaz.
    kuvvetler ayriligindan ve yargi ve yargic bagimsizligindan bahsederken, birden yarginin aslinda yargilamasi gereken devletin tam da gobeginde sekillendigini ve dahi ters okuma ile devletin yarginin yureginde coreklendigini gorunce duvara toslamaz insan.
    yurdumda bulunan hukuk fakultelerinin toplam sayisi ve kontenjani dusunuldugunde, hele ki acilmasi en kolay ve en masrafsiz oldugundan vakif universitesi basina da en az bir hukuk fakultesi dustugu dikkate alindiginda, bu kadar adam mezun olunca ne yapacak diye sorulabilir. mali durumu iyi olanlarin veya aileden bir hukuk burosuna varis olacaklarin durumu bellidir zaten. digerleri meslek sinavlarina gireceklerdir. bu meslek sinavlarindan -gorece- en kolayi da hakimlik savcilik sinavidir. zira dil aramaz, ceviri yaptirmazlar adama... guvencelidir. hakimlik guvencesi bir yana, maas iyidir. saygindir. avukatlik mesleginin, bir kisim erbabi gibi "esnaf mantigiyla" calismasi, "müvekkil" yerine "müsteri" pesinde kosmasi gerekmez... velhasil, idealistlerden ziyade garanticilerin yoneldigi bir meslek haline gelmistir zavalli yurdumda. "ya devlet basa ya kuzgun lese" dusturuyla hareket eden, bundan mutevellit de her turlu tarafsiz dusunceden hatta bunun yonteminden azade olan yargiclar cogunluktadir maalesef. digerlerinin sesi de bastirilir. hele ki meslege giriste mulakat sinavi oldugu dikkate alinirsa, yurdum deneyimlerinden hareketle herkes bir sonuca varabileceginden bunca aciklamaya da gerek yoktur.

    ama sasirmak da iyidir diger yandan, tepki vermesini saglar insanin, ki olmasi gerekenin bu olmadigini ve dahi "olan" dan cok da uzaga dustugunu gosterir.

    yargic tarafsizligi uzerine
    (bkz: http://www.radikal.com.tr/…r.php?ek=r2&haberno=7673)
36 entry daha
hesabın var mı? giriş yap