9 entry daha
  • 2008 sürümünü (powerpack) sonunda laptopuma kurduğum dağıtım.

    daha evvelki (10.1, le2005, 2006 ve 2007) kurulumlardakinin aksine bu sefer hiç bir donanım sorunu yaşamadığımı belirterek başlayayım. 2008 live cdsinin laptopta çalıştığını görünce direkt kurmaya karar vermiştim. 2006 ve 2007'i desktopta kullanmama karşın laptopta grafik kartımı tanımaması nedeniyle uğraşmaya üşenerek le2005 sürümüyle idare ediyordum, ama laptopun geniş ekran olması ve buna rağmen intelin i915 driverinin ancak 3:4 görüntüyü streç etmesi nedeniyle yazılar vs sadece biraz normalden şişmandı ve efektif olarak desktop alanım pek de geniş değildi. dolayısıyla benim için çok iyi bir haber oldu bu.

    wireless (intel 2200bg) konusunda sıfır sorun yaşadım ilk kez. wpa desteği de eklemişler (le2005'te sadece wep vardı, ve nedense official wpa paketlerini kurmayı reddediyordu) mis gibi oldu, hiç bir sorun çıkmadı. sadece .kde/share'i kopyalayarak tüm kontact ayarlarımı (korganizer ve kmail dahil) aktardım. ufakça bir backup hıyarlığının hızımı kesmesi (reiserfs harddiskte neyi sildiğinize dikkat etmeniz gerekiyormuş, ben bugün bunu gördüm) sonucu işler azıcık uzadı, ama tamamen benim hatamdı bu. bir başka hıyarlığım ise, backupları geri çekmek için windows networkünü mount etmeye çalışırken verdiğim uğraşların boşa çıkması oldu: elle mount etmeye üşenip, evvelden alıştığım smb4k'in artık paketlerin arasında olmadığını gördüm, ilk iş onu kompayl edeyim dedim, yüzlerce paket (nedense default olarak devel paketlerini kurmuyor bu adam) kurup, sonra da smb4k'yi kurduktan sonra, ve de o sadece bir kez çalışıp tekrar çalışmayı reddedince biraz üzüldüm. ama meğer "my network places" muadili bir olay varmış home folderında, anında gördü. hatta konqueror'a smb:/ yazmak bile yetiyormuş. bu da bana yaklaşık bir yarım saat kaybettirdi.

    her şeyin ötesinde, sonunda laptopumun tüm donanımını tam gaz kullanabiliyorum; elbette ki artık eskidi donanım ama genel olarak hayatımda şu ana dek gördüğüm en user friendly kurulumu yaşadım. le2005'i, adı üstünde 2005ten beri kullandığım için garip şeyler de gelmedi değil başıma.. örneğin krusader, kile, wine gibi elzem programlar artık dağıtım cdsinde yer almıyor (neyse ki wine'ın sitesinde mdv2008 için hazır binaryler vardı da onunla uğraşmadım). ayrıca demode bir fizikçi olarak hala fortran 77 kullanmamın gnu tarafından da ayıplandığını öğrendim. g77 artık geliştirimediği için burada da yer almıyor. onun yerine gfortran var, denedim, en son yazdığım kodu kompayl etti, bir kaç kere dil çıkarttı ama "obsolete bu kod hehe salak" biçiminde. yine de çalışıyor neyse ki.

    en büyük darbeyi ise mathematica vurdu. bir aydır hava ata ata yaptığım her işte cillop gibi densityplotlar çıkaran sevgili mathematica 6.0 burada yüzlerce errorla açılıyor, açılınca da fontları görünmez oluyor! hayır, görünmez derken, görünüyorlar ama aşırı ufaklar. berbat bir görüntü olduğu için ben de eski cdlerin arasından 5.1i buldum, o error vermedi ama aynı font sorunu. sonuç olarak magnify ettim fontları, berbat görünüyor, ama görünüyor en azından, şimdilik ben ve renkli grafiklerim hala fiziğin hizmetindeyiz.

    insanoğlu şunu unutmamalı: her os upgrade güzel yenilikler getirirken mutlaka alışılmış olandan bir parça götürür. bu versiyonu mathematica kullanmayan herkese deli gibi öneriyorum bu bağlamda. mdv2008'in highlightı bence wireless olayına noktayı koyması. sadece driverdan söz etmiyorum. mandrivanın kendi programcıkları da üzerinde çok uğraşılmış şeyler, söz gelimi eskiden bir wireless networke bağlanmak için tam anlamıyla bir güreş tutarken, şimdi network'e girip sağ düğmeye bastığınız anda çıkan popup menü üstünden istediğiniz networke girebiliyorsunuz. çok da şekilli olmuş tasarım açısından, gerçekten hoşuma gitti. bravo mandriva. aferin.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap