1 entry daha
  • klinik ölüleri canlandırma deneyinin 40'larda çekilmiş filmidir: experiments in the revival of organisms

    bu operasyonlar doktor sergie brukhonenko ve boris levinskovsky tarafından icra edilmiştir.

    "life imitates art."
    "hayat sanatı taklit eder."

    sovyet deneyleri için de böyle bir durumdan söz edilebilir. zira 1925 yazında sovyet yazarı aleksandr romanovic belyaev'in, bir laboratuvarda yaşayan kopmuş bir insan kafasının özel makinelerle desteklenmiş yaşamını tasvir eden bir bilim kurgu hikayesi yayınlanmıştır. aleksandr romanovic belyaev, rus jules verne olarak da bilinir. (bkz)

    çok değil, belyaev'in hikayesinin yayınlanmasının üzerinden 3 ay bile geçmeden laboratuvarda kopmuş bir kafayı canlı tutma hayali gerçek olmuştur. 18 eylül 1925'te sergei briukhonenko moskova'daki ikinci rus patologlar kongresi'ne icat ettiği özel bir aparatı sunmuştur ki bu aparat autojector olarak geçer. (autojector = auto + injector)

    brukhonenko ilk etapta iki deneysel model geliştirmiştir:

    - humoral model: bu modelde omurilik ve kraniyal sinirler sağlam kalmıştır.
    - izole model: başın tamamen ayrıldığı modeldir.

    beyinde dolaşımı sağlamak amacıyla, bu modeller için brukhonenko 1922'den 1924'e kadar aparat üzerinde çalışmıştır. ilk otomatik kan dolaşım cihazı bu aparattır. cihaz iki kapalı halkadan oluşur. kan arayüzünün cam, pompa hatlarının ise kauçuktan yapılmış olması dönemin teknolojik yetersizliği ile ilgilidir.

    devreler bir elektrik motoru tarafından harekete geçirilen iki pompa ile çalıştırılmıştır. cihazın bir diğer önemli özelliği ise kan basıncının stabil olmasını sağlamak için pompa hızının otomatik olarak düzenlenmesidir. yani kan basıncının regüle edilişi köpeğin beynindeki kan basıncından bağımsızdır.

    başlangıç evresinde brukhonenko antikoagülasyon için sodyum sitrat, oksijenasyon için ise oksijen kabarcıkları kullanmıştır. ne var ki, yeterli antikoagülasyon için gereken yüksek sodyum sitrat dozları hayvan için toksik olmuştur. oksijen kabarcıkları ise yetersiz kalmıştır.

    sonuç olarak, brukhonenko akciğerleri aynı şekilde izole etmeye başlamıştır. çeşitli ürünlerin antikoagülan özelliklerini incelemiş ve sonunda selüloz bazlı antikoagülanlara "synanthrin" adını vermiştir. bunlar ilktir ve 1935'te moskova'da brukhonenko'nun rehberliğinde sentezlenmiştir.

    nihayetinde bu tür deneylerin etik yönü eleştiriye açık olmakla beraber, kalp kapakçıkları operasyonlarına zemin hazırladığı da not edilmelidir. makaleye buradan erişilebilir.
hesabın var mı? giriş yap