6 entry daha
  • 1513 yılında çizilen, ancak bilinmeyen bir sebepten ötürü parçalanmış olan bu harita; 09.11.1929 yılında istanbul topkapı sarayı müdürü halil ethem tarafından tesadüfen harem dairesinde, üzerinde yemek lekeleri ve ekmek kırıntılarıyla bulunmuştur.

    piri reis'in dünya haritası, o dönemde kağıt mevcut olmadığından ceylan derisi üzerine çizilmiş olup, 90/65 cm ebatlarındadır. derinin, haritanın güneybatı bölümüne tekabül eden tarafı gelişigüzel kesildiği için; görünüşü dikdörtgen şeklindedir. aynı zamanda bu haritanın üzerinde dokuz gemi ve sandal resmi bulunur.

    üzerine çizilmiş iki çizgi ölçeğiyle beraber, insan ve hayvan resimleriyle adeta farklı bir imaja bürünmüş olan bu harita; yedi adet papağan, portukal kralı, merrakuş ve kine padişahının resimleriyle süslenmiştir. afrika'da bir devekuşu, bir fil, kuzeyde büyük bir balık, birisi george bush olmak üzere üç maymun, bir yılan, bir lama ve birkaç öküz resmi bulunmaktadır.

    şimdi gelelim bu haritanın efsaneleştirilen ve çok tartışılan yönlerine.

    ... ulu önderimiz mustafa kemal atatürk sayesinde harita ankara'da tektik edilmiş, yine kendisinin emriyle milli eğitim bakanlığının matbaasında 1935 yılında, aslına sadık kalınarak çoğaltılmıştır.

    bu kopyalardan biri de abd ulusal uzay araştırmaları merkesi dairesine gönderilmiştir. yıllar sonra türk tarih kurumu bilimadamları tarafından bu haritanın üzerindeki osmanlıca ibareler günümüz türkçe'sine çevrilmiş, haritanın piri reis'e ait olduğu gerçeğine ulaşılmıştır. ancak o dönemde türkiye'nin içinde bulunduğu zor koşullardan ötürü haritanın uzay çalışmalarından yararlanarak doğruluğu ya da yanlışlığı konusunda bir kıyaslama yapılmamıştır.

    yıllar sonra nasa'dan gelen çarpıcı bir açıklamayla başta türk tarih kurumu yetkilileri olmak üzere tüm dünyanın dikkatini çeken bir tespit ortaya çıkmıştır. nasa'nın açıklamasına göre; piri reis'in 1513 yılında çizmiş olduğu haritanın, bugün uzaydan çekilen dünya fotoğraflarıyla birebir aynı olduğu tespit edilmiştir. piri reis'in o dönemin teknolojisi ile bu hariyatı nasıl çizmiş olabileceği sorusuna bir cevap bulunamamış olmakla birlikte, bu konuda ancak birkaç ihtimal ortaya atılmıştır.

    not: piri reis'in haritası amerikan hava kuvvetlerinin uzaydan çektiği dünya fotoğraflarıyla kıyaslandığında bugün havadan alınan haritanın eşit uzaklıkta olduğu tespit edilmiştir.

    üzerinde durulan iki ihtimal:

    1. piri reis'in dünya haritasını gezerek çizmiş olabileceği ihtimali

    ilk bakışta olası bir yaklaşım gibi görünmektedir çünkü harita incelendiğinde, üzerinde birtakım gemi ve hayvan resimlerinin olduğu veyerleşim yerleri hakkında teferruatlı bilgiler sunulduğu görülmektedir. fakat, piri resi yaşamı boyunca amerika kıtasına hiç ayak basmamıştır. işin ilginç tarafı da zaten piri reis'in hiç gitmediği bir kıtayı çizebilmeyi başarmış olmasıdır.

    ayrıca, haritanın üzerinde şu cümleler yer almaktadır: "bu haritayı kemal reis'in erkek kardeşinin oğlu ünvanıyla şöhret bulan hacı mehmet oğlu piri, 1513 yılı muharrem ayında 9 mart-7 nisan arası gelibolu'da yapmıştır." yani piri reis haritasını sadece 28 gün içerisinde çizmiştir.

    sonuç olarak, piri reis'in bu haritayı seyahat yoluyla çizmesi imkansızdır çünkü o zamanın koşulları dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre dünyayı gezmek için 300 yıla ihtiyaç vardır.

    bu şartlar altında piri reis'in hiç ayak basmadığı amerika kıtası'nın coğrafi ölçümleri nasıl olup da bire bir doğru çizebildiği merak konusudur.

    2. piri reis'in, haritasını o dönemin diğer haritalarından faydalanarak çizmiş olabileceği ihtimali

    piri reis'in dünya haritasının özellikleri incelendiğinde haritada modern bir teknik kullanılmış olduğu görülmektedir. o halde piri reis, kendi haritasının üzerindeki yazılarında da belirtildiği gibi, diğer haritalardan faydalanmış olsaydı, bu haritaların da kendi haritası gibi hatasız olması gerekirdi. oysaki yapılan araştırmalar sonucunda, piri reis'in yaşadığı ve ondan önceki dönemlerde çizilmiş haritaların son derece yanlış olduğu, ölçümler aracılığıyla tespit edilmiştir ki bunlara gerçeğe en çok yakın olan kristof kolomb'un 1492 yılında çizdiği dünya haritası da dahildir.

    kimlerindir bu haritalar?

    toscanelli, kristof kolomb, heredotos, el idrisi, miletoslu, ptolemais, eretosthenes, yine toscanelli, ibn-i ben, la cose, waldsemüller, glareanus, j. van, peter apian, lopo hamen, sebastian münster, jean severs gibi denizcilerin çizmiş olduğu haritalardır.

    haritadaki mucizeler;

    cebelitarık boğazı

    cebelitarık boğazı uzaydan çekilen dünya haritalarında görüldüğü gibidir. ancak cebelitarık boğazı'nın görünüşüne ayrıntılı olarak bakıldığı taktirde, bu görüntünün hatasız olmasıancak uzay çalışmalarıyla fark edilebilecek bir detaydır. gerek bu boğazın derinliğinin ve gerekse iki yaka arasındaki dar geçişin çizilebilmesi için havadan bakılması gerekmektedir. piri reis'in haritası incelendiği taktirde bu konuda şaşırtıcı bir sonuca ulaşmaktayız. cebelitarık boğazı'nın uydudan çekilmiş fotoğrafları ile piri reis'in haritasındaki cebelitarık boğazı'nın görünüşü aynıdır. piri reis'in bu detayları bilmesi için elinde kalem kağıtla cebelitarık boğazı semalarında uçması gerekmektedir.

    buzulların haritada belirtilmesi

    çağlar boyunca buzullarla kaplı olan antartika dağları'nın varlığı, amerikan ve rus deniz araştırmacıları tarafından 1820 yılında ses yansıtıcı aletlerle keşfedilmiştir. bu buzul dağları, dünyayı dolaşmamış olan piri reis'in 1513 yılında çizdiği haritada mevcuttur. piri reis'in buzul dağlarını çizebilmesi için bir denizaltına atlayıp, antartika çevresinde tur atması lazımdır fakat piri reis'in yaşadığı dönemde ahşap gemilerden başka bir deniz aracı bulunmamaktadır.

    kıtaların okyanus altında birleşmesi

    bilindiği gibi düzleme aktarılan dünya haritalarında arjantin ile antartika dağları arasında kalan karalar açısından bir birleşme olmamaktadır. çünkü iki uç nokta arasında okyanus bulunmaktadır. ancak rus deniz araştırmacılarının yapmış olduğu çalışmalar sonucunda arjantin ile antartika'nın denizin altındaki sivri ve dik sıradağlarla uçlarının birleşmiş olduğu tespit edilmiştir. kaba bir tabirle; ancak su küreyi kaldırarak görülebilecek bu birleşme hadisesini tespit edebilmek çok zordur. piri reis'in haritası incelendiği zaman yine aynı sonuca ulaşılmaktadır. 1400'lü yıllarda ancak su küreyi kaldırıp da çizilebilecek olan bu ayrıntılar nasıl olur da piri reis'in haritasında resmedilmiştir?

    arjantin'in kıvrılma hadisesi

    uzaydan çekilen uydu fotoğraflarında dünya sürekli dönüşü itibariyle bir süreçten geçer. ne var ki; içinde yaşamakta olduğumuz dünya gezegeni dönerken, buna bağlı olarak kıtalar yani karalar da dönmektedir. güney amerika hattı üzerinde yer alan arjantin'e baktığımız takdirde arjantin'in sağa doğru kıvrık olduğunu yani döndüğünü görürüz. algılanması ancak uzaydan mümkün olan arjantin'in kıvrılma olayı piri reis'in haritasında yer almaktadır.

    jeoid -sonsuzgen- olayı yani dünyanın şeklinin geoid olmaması

    amerikan hava kuvvetlerinin uzay çalışmaları sonucu ortaya çıkardığı "dünya'nın merkezinin mısır dolaylarındaki kahire" olduğu tespiti piri reis'in haritasında da yer almaktadır. nasa'nın da doğruladığı günümüz bulgusunu, o zamanın koşullarında piri baba ancak hava ve suküreyi yok sayarak, dünyanın dönüş hareketini neredeyse sıfıra indirgeyerek ve dünyanın uzaydaki uzaklık-yakınlık kavramı üzerinde matematiksel bir dizayn yaratarak çizmesi söz konusudur. kısaca dünyanın şekli geoid değildir, dünya 16 köşedir ve bu bilgi nasa tarafından da doğrulanmıştır. bu şekli piri reis 1513 yılında çizdiği haritasında ve yazdığı kitabında belirtip göstermiştir.

    (kitaptan derlenmiştir fakat kitap zaten bu kadar bişey, yarısından fazlası resimlerle dolu..)
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap