9 entry daha
  • tarihsel olarak stabilize olmaya yakin sosyal yapilanma surecinin icerisinde kaymalar yaparak kendisine aniden yukselme firsati bulmus veya bu firsatla tanismis bireylerde gorulebilecek bir fenomenin psikoloji dalindaki adi. aniden yukselenlerde (bkz: parvenu) narsisizm denen ve tanilari belirtilmis fenomen, ters etki yaratip asiri dogruluk (hypercorrectness a la bourdieu) etkileri de gosterir (bkz: ozguvensizlik). uzun zaman kaybetmis veya sosyal olarak kaybetmeye programlanmis bir sosyal grubun bireylerinde kazanmanin tadi tekrar tekrar tecrube edilesi bir hal aldigi icin "narsisist" sinifina tikistirilmis hareketler sergilenebilir. unutulmamasi gereken ise kazanmanin tadinin sadece tecrubeyle degil sunumla bir alakasi da olmasidir. bu sebeple televizyondaki dominant bir bireye ozenilmesi bile bu tadin agza bir kere calinmasi icin yeterli olabilir. bunun gerceklesmesi icin ise analojik bir yakinlik sarttir (bkz: semantik), yoksa algisi imkansizdir.
    kisacasi narsisizm bir "ozsel" kisilik bozuklugu olarak gorulebilecegi gibi sosyal dinamiklerin icerisinde kendini ender bir sekilde tekrar eden ve bazi sonuclarini ayirt edebildigimiz hareket serilerine verdigimiz isim de olabilir. zira narsisizmin toplumun bazi kesimlerinde veya o kesimlerin icindeki bazi rollerde daha sik gorulebilecegi tezi cok daha ciddiye alinmalidir. normal ve anormal konusundaki daha derin tartismalar icin michel foucault'nun psikiyatri dalinin gelisimi hakkindaki yaptigi arastirma en azindan bir kere ziyaret edilmelidir. bizi oedipus veya ego gibi sessiz metafizik sohbetlerden cikarip harekete dayali cozumler sunan bir patikaya itebilir. bu patika kanimca bugunun sosyal dinamikleri icerisinde daha cok meyve verecek bir agactir.
    soruyla tamamlayayim ki bir seylerin degistirilmesi istedigimi acikca belirtmis olayim: ekonomik acidan buyuk sikintilar cektigi icin cocugunun onune engeller koyan bir ailenin cocugunda narsisistik belirtilerin gorulmesi egoyla mi yoksa cekilen sikintilarin altinda yatan ekonomik adaletsizlikle mi olculmelidir? egonun kabaca tabiriyle "egonu duzelt", "kendine uber-kendinle hakim ol" gibi bir yaklasimla duzelebilecegini savunanlar icin ilki, bunlarin yerine aktif olarak sosyal dinamikleri degistirmeye calisanlar icin ikincisi daha uygun gozukmektedir. ben ikinciyi gordum; ikinciyi biliyorum.
    pragmatist oldugumu da soyleyeyim ki varsayimlarim bilinsin. (bkz: charles peirce) (bkz: william james) (bkz: john dewey)
931 entry daha
hesabın var mı? giriş yap