129 entry daha
  • bilgisayar, tablet, telefon başında çok vakit geçirmek; yatarak televizyon izlemek, uzun süre kitap okumak, kağıt oynamak gibi sık ve düzenli yapılan aktiviteler sonrasında boyun anatomisinde oluşan bozulma. boyun, ense, baş, sırt, hatta bel ağrısı bile yapmakta. erken teşhis ile bunlardan kurtulsanız da düzleşmenin geri dönüşü olmuyor. ilk olarak duruşunuzu düzeltmelisiniz; mutlaka dik durmalı ve karşıya bakmalısınız. hergün en az 2 kere 10 tekrarlı chin tuck ihmal edilmemeli, mümkünse günde 5 - 10 kere ve 5-10 tekrar daha faydalı oluyor. ayrıca bu konuda tabiri caizse klişeleşmiş şu egzersizler var:

    ellerinizi alnınıza yerleştirin.başınızı öne doğru iterken aynı zamanda ellerinizle başınıza engel olun. 5 e kadar sayın ve gevşeyin: görsel

    ellerinizi başınızın arka kısmına (ensenize değil ) yerleştirin.başınızı arkaya doğru iterken aynı anda ellerinizle başınıza engel olun. 5 e kadar sayın ve gevşeyin: görsel

    bir elinizi başınızın yanına yerleştirin.başınızı elinize doğru yan tarafa itmeye çalışırken aynı anda diğer elinizle başınıza engel olun. 5 e kadar sayın ve gevşeyin. daha sonra egzersizi diğer taraf için tekrarlayın: görsel

    bir elinizi şakağınıza, diğer elinizi başınızın arkasına yerleştirin.başınızı şakağınızda olan eliniz yönünde döndürmeye çalışın.ellerinizle harekete engel olun. 5 e kadar sayın ve gevşeyin. daha sonra egzersizi diğer taraf için tekrarlayın: görsel

    başınızı yavaşça sağa doğru çevirin.daha sonra düz pozisyona getirin, 1-2 saniye duraksayın ve sola doğru çevirin: görsel

    başınızı yavaşça öne doğru eğin.daha sonra düz pozisyona getirin, 1-2 saniye duraksayın ve yavaşça geriye doğru eğin: görsel

    başınızı sağa doğru yatırın.daha sonra düz pozisyona getirin, 1-2 saniye duraksayın ve sola doğru yatırın: görsel

    yukarıdaki egzersizlerin 10 ar tekrarlı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa yapılması önerilmekte. ben bu şekilde rahata kavuştum, fakat dik durmak ve karşıya bakmak alışkanlık olmalı yoksa tekrardan ağrılar başlıyor.
    bir de yatarke. bunun için tasarlanmış ortopedik yastık kullanın, başta alışması zor oluyor ama sonradan alışılıyor ve fayda sağlıyor.

    edit: ortopedik yastık kullandığımı sonradan ekledim, kusura bakmayın.

    edit 2: görseller eklendi. uygulamaya başladığımdan beridir ağrılarım kalmadı, hergün 1 kere de olsa düzenli olarak yapmaya çalışıyorum.

    edit 3: gelen mesaj üzerine orada yazdıklarımı da ekleyeyim=
    ortopedik yastık olarak ben yataş visco therapy kullanılıyorum. öncesinde 2 farklı yastık daha kullandım ama biri çok yumuşaktı diğeri ise engin. sabah uyandığımda boynum ve omzum tutulmuş gibi kalkıyordum. tempur marka önerildi fakat 600 lira olunca buna denk ve indirimde olan 160 liralık visco therapy'yi aldım. o zamandan beridir uyandığımda rahatım. illa ki bunu alın diyemem çünkü ortopedik yastık alırken dikkat edilmesi gereken şeyler var. öncelikle omuz başı ve boyun arası mesafeyi ölçüp yastık yüksekliğini buna göre seçmelisiniz. bu açıklık 10cm ise 14cmlik bir yastık alırsanız başınız yukarıda yatacağınız için sabah tutulmuş gibi kalkarsınız, yada tam tersi engin bir yastık için geçerli. iki taraflı boyun destekli ve yüksekliği farklı bir yastık seçmek bu konuda iyi olacaktır. yumuşaklık içinse elinize yastığı aldığınızda sert hissetmeli fakat elinizi yastığa koyup bir süre bekleyip kaldırınca, elinizin ve parmaklarınızın olduğu gibi izinin çıkmış olduğunu görmelisiniz. bu şartları visco therapy karşılıyor. benzer şekilde viscotex ürünleri de var ama daha yumuşak. alacaksanız mutlaka deneyerek almaya çalışın.
    boyun düzleşmesinin etkileri şiddetli olmuyor, yıllarca arada bir şakaklara kadar vurabilen sinüzit benzeri hafif bir baş ağrısı yapabiliyor. baş ağrısı fazlaysa göğüste daralma nefes darlığı da yapabiliyor. boyundan kulaklara doğru çıkan, enseden aşağısına yayılan, omuzlara vuran bir ağrı ise o zaten düzleşme değildir. daralma vardır yada sinire baskı oluşmaktadır. beyin ve sinir cerrahisi uzmanı görmeli.
    başağrısı kafada basınç, baskı şeklinde ise ve boyun, boğaz, kulaklardan başın üzerine kadar uzanıyor, başa sert bir cisimle vuruluyormuş gibi bir ağrıysa, tansiyon düşmüyorsa o hipertansiyon'dur, düzleşme değildir. iç hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.
    başağrısı enseden başın geneline, kulaklara, çeneye yayılıyorsa ve 2-3 ayda bir tekrarlayıp 1 hafta 10 gün sonra kendiliğinden geçiyorsa, ağrı kesici fayda etmiyorsa o da gerilim tipi baş ağrısıdır, stres kaynaklıdır.

    boyun düzleşmesi için ilk yapılacak olan dik durmak, dik oturup dik yürümek. bırak düzleşmeyi fıtık bile olsa dik duruş ilk yapılacak şey. mankenlerin yürüyüş eğitimi alırken başlarında kitapla yürümeleri gibi, jimastikçilerin başının üstünde bir karış yukarıda bir şey varmışta parmak ucunda kalkmadan, topukları yerde ona uzanmaya çalışıyormuş gibi esneyerek dik durmak lazım. egzersizler yapılmalı.
    bu dik durma esnasında boyunda, yada tüm omurganın herhangi bir yerinde ağrı oluyorsa emar çekilir baskı var mı izlenir ve korse yada boyunluk desteğiyle 2 aya yakın dik durulur. gerekirse ağrı kesiciler verilir. ödem varsa kortizon verilir. tedavi eden bir ilacı olmadığı için dik duruş ve egzersiz bunun tedavisi.

    boyun egzersizlerinde de başı iterek yapılan kasma egzersizleri terk edildi artık. daha ziyade esnetme ve havlu gibi yardımcılarla germe egzersizleri yapılmakta. şu linklerde ki hareketleri yaparken ağrı, uyuşma, karıncalanma yada batma olmuyorsa korkacak bir şeyin yoktur. dik durun yeter. bunlardan biri oluyorsa mutlaka beyin ve sinir cerrahisi görmeli geçmiş olsun:
    https://youtu.be/3od5pmhl8r8
    https://youtu.be/cog4dds__a0
76 entry daha
hesabın var mı? giriş yap