şükela:  tümü | bugün
9 entry daha
  • periyodik bakım çok geniş kapsamlı olduğu için, bu entryde sadece otomobilleri ilgilendiren periyodik bakım anlatılmıştır.

    ister sıfır alın ister ikinci el, otomobil hareket etsin ya da etmesin belirli süreler içerisinde bakım yapılması zorunludur. bu bakımlar geciktirilir ya da hiç yapılmazsa, işin içinden çok zor çıkacağınız sorunlarla karşılaşabilirsiniz. bu sebeple periyodik bakım cetveline uygun olarak servise ya da sanayiye giderek otomobilinizin bakımlarını yaptırın.

    aşağıda liste halinde hangi bakımların ne kadar süre / kilometre zarfında yapılması gerektiğini kabaca yazdım. fakat burada önemli olan şu; her otomobilin bakım aralıkları çok farklı olabilir. bakım aralıklarını öğrenmenin en kolay yolu otomobilinizin kullanma kılavuzuna bakmaktır. kullanma kılavuzunuz yok ise şu adresten otomobilinize uygun indireceğiniz pdf formatındaki kılavuz işinizi görecektir.

    motor yağı

    ortalama olarak her 10 bin kilometrede bir değiştirilir. fakat otomobiliniz hararet gördüyse, yağ yakma problemi var ise, kullanım tarzınız cok sert ve sürekli olarak sıkışık trafikte dur kalk yapıyorsanız, kullandığınız yağ kalitesiz bir yağ ise, kilometre olarak daha erken periyotlarla alabilirsiniz yağ değişimini.
    kilometreye bakılmaksızın motor içerisindeki yağ bir yıldır değişmiyor ise yine yağ değişimi yapılmalıdır. sağlıklı olduğunu düşündüğünüz bir motora sahipseniz ve yağ eksiltme yapmıyorsa, kilometre olarak en fazla 15 bin olmalıdır. aracınız yeni bile olsa zaman olarak üst sınır yine 1 yıl. motor yağ seviyesini sabahları kontrol etmeyi alışkanlık haline getirin.

    yağ filtresi

    yağ değişimi ile birlikte yapılır ve aracınıza uygun orjinal bir filtre kullanılması, en az motor yağı kadar önemlidir. kalitesiz bir filtre kullanımı, yağ geçişini engelleyip motorun yağlama yapmamasına neden olabilir

    hava filtresi

    normalde motor yağı ile birlikte değişimi yapılmakla beraber, eğer aracınızı çok tozlu ve arazi koşullarında kullanıyorsanız, bu süre 5 bin kilometreye kadar indirilmelidir. eğer araç hiç kullanılmıyorsa, 3 yılda bir değişimi yapılmalıdır.

    şanzıman yağı

    otomatik tip şanzımanlarda ortalama 60 bin kilometrede değiştirilmesi tavsiye edilirken, manuel tip şanzımanlarda her baskı balata değişiminde yenilenmesi tavsiye edilir. fakat burada önemli bir nokta vardır ki, geartronic tip şanzımanlarda yağ değişimine olağanüstü haller dışında gerek yoktur. şanzıman yağı değişimi için kesinlikle aracınızın kullanma kılavuzunu inceleyin.
    manuel ve otomatik tip şanzımana sahip araçlarda, şanzıman yağ seviyesi her motor yağı değişiminde kontrol edilmelidir.

    baskı balata

    kullanım tarzının en büyük etken olduğu parçalardan biridir. kimisi var 30 bin kilometrede balatayı bitirirken, kimisi 200 bin götürebilir. ortalama bir değer vermek istersek, 90 bin kilometrede değişimi yapılması gerekir.

    trigger kayışı

    kaliteli bir kayış 150 / 200 bin kilometre bile rahat rahat gidebilirken, türkiye’de değişim kilometresi ortalama 80 ile 100 bin arasında öngörülür. elbette bu değerler orijinal ve taze bir kayış göz önüne alınarak hesaplanmıştır. trigger kayışı şakaya gelmez, ikinci el otomobil aldıktan sonra (eğer 80 bin üstü ise) mutlaka değişimi yapılmalıdır. değişim kesinlikle işinin ehli bir usta / servis tarafından yapılmalıdır.

    fren hidroliği

    50 ile 60 bin kilometrede ya da 3 yılda bir değişimi önerilir. fren sistemini gayet ekonomik kullanan bir sürücü, her fren balatası değişiminde hidrolik yağını da değiştirebilir.

    direksiyon hidroliği

    80 ile 100 bin kilometrede ya da 4-5 yıl içerisinde değiştirilmesi önerilir. direksiyonu çevirirken bir uğultu sesi gelmeye başlıyorsa, hidrolik seviyesi azalmış olabilir ve kontrol edilmesi gerekir.

    buji

    teknoloji öyle bir gelişti ve sonucunda öyle bujiler çıktı ki piyasaya, kaliteli olanları 80 bin kilometrelere kadar görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirebiliyor. fakat bu bujilerin fiyatları da bir hayli yüksek. standart buji kullanan otomobil sahipleri, bujilerini her 20 bin kilometrede bir olacak şekilde değiştirmelidir. bu süre maksimum 30 bin olabilir.

    buji kabloları

    buji kabloları da zamanla bulunduğu konuma göre iletkenliğini yitirebilir ve temassızlık meydana gelebilir. kabloların belirli bir değişim kilometresi bulunmamakta birlikte eğer dayandıysa 80 bin kilometrede bir değişimi yapılmalıdır. kullanılan kablonun orjinal olması, ateşleme sistemi açısından çok önemlidir.

    enjektör

    benzinli ya da dizel fark etmez, enjektörler arıza yapmadan pek değiştirilmez. fakat temizlenir. benzinli olanlar için 40 binde, dizel araçlar için 20 ile 30 bin kilometre arasında bakımları yaptırılmalıdır.

    kızdırma bujisi

    arıza yapmadığı sürece değişimi yapılmaz fakat arıza yaptığı zaman size sıkıntı çıkarmaya meyilli bir parça olduğundan, ben şahsen her 50 bin kilometrede değişimini öneririm. aracınızı sürekli olarak kullanıyor ve gün içerisinde defalarca marş yapıyorsanız kızdırma bujilerinin ömrü daha kısa olacaktır. haftada bir aracını çalıştıran arkadaşlar daha esnek davranabilir.

    yakıt filtresi

    dizel araçlar her 30 bin kilometrede değiştirmelidir. kirli bir yakıt kullandığınızı düşünüyorsanız, süreyi geriye çekebilirsiniz.
    benzinli araçlar ise benzin flltresini yine her 50 binde bir değiştirebilir. bazı araçlarda benzin filtresi bulunmayabilir, bunun yerine filtre benzin pompasının içindedir ve pompa ömrü kadardır. gerekli hallerde pompa sökülüp bakımları yaptırılmalıdır.
    lpg filtresi her 20 bin kilometrede değiştirilmelidir.

    akü

    kullandığınız aku'nün kalitesi çok önemli olmakla beraber ortalama bir kullanıcı için akü ömrü 4 ile 6 yıl arasında değişebilir. aracınıza sonradan ilave edilen donanımlar ya da şarj dinamosunun arızalı olması gibi etkenler akü ömrünü direkt olarak etkiler. 4 yıldan fazla bir süredir akü değişimi yapmadıysanız, her kış mevsimi başlangıcında akünüzü kontrol ettirmenizde fayda var. ömrünü neredeyse tamamlamış olan bir akü, soğuk bir sabah sizi orada bırakabilir.

    ayrıca;

    lastik havaları her hafta kontrol edilmelidir.

    her 20 bin kilometrede bir rot balans ayarı yapılmalıdır.

    detaylı bilgi için #88887445
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap