16468 entry daha
  • tether saatli bombasinin geri sayimi son noktaya geldi.

    ilk uyari j.p. morgan'dan gelmisti.
    https://www.coindesk.com/…-to-bitcoin-jpmorgan-says

    ikinci uyari elon musk'tan geldi.
    https://twitter.com/…usk/status/1363233627601989633

    bilmeyenler icin ozet geceyim:

    tether'i basan ifinex inc sorusturma altinda. normalde 15 ocak 2021'de dosya teslim edeceklerdi, bir ay uzatma aldilar. 15 subat tarihi gecti daha birsey duymadik. tahminen dosyalar teslim edildi ve su an iceride fena seyler donuyor.

    anlasilan amerikan hukumeti bu davayi koz olarak bir sure elinde tutacak ve gerektiginde kullanacak. bu onumuzdeki hafta da olabilir onumuzdeki ay da olabilir.

    j.p.morgan'in yaptigi risk uyarisinin zamanlamasi manidar, illaki bildikleri birseyler vardir. agustos 2020 civari cikan soylentilerde usdt'nin usd karsiliginin %75 civari civari oldugu konusuluyordu. eger bu usdt soylentileri gercekse inanilmaz bir nakit dolara kacis hareketi gorulebilir. btc varlik karsiligi usdt alici kalmayinca fiyatlar %25 veya uzeri duzeltmeye gidebilir. sisteme guven kalmayacagi icin borsalar cokebilir.

    senaryolari inceleyelim:

    iyi senaryo:
    tether'e saldirilmaz, ifinex'e ceza verilir, usdt'nin karsiligi guvence edilir fakat yeni usdt basilmasi engellenir. amerikan hukumeti olanlarin cezasini kapali kapilar ardinda keser. sonunda butun usdt'lerin hesabi verilir. piyasa az duzeltmeye gider (%10-%20) sonra guven tazelenecegi icin firlar.

    orta kotu senaryo:
    tether'e dogrudan saldirilir. usdt'nin 1:1 karsiligi olmadigi aciklanir. binance ve kraken gibi usdt kullanan borsalar usdt ve diger usd'ler icin farkli kur gostermeye baslar. inanilmaz makaslar acilir.

    ornegin 1btc fiyati 55.000 usd iken, usdt karsiligi 63.000 usdt'ye firlayabilir. yani usdt devalue olur. elinde usdt tutanlar varliklarinin %25 civarini kaybederler. tabi piyasadaki usd arzi birden kisilacagi icin btc'nin gercek usd karsiligi yerinde tutunamaz ve dusmeye baslar. bir kisim kullanici panik yapip en kisa surede nakit usd'ye gecmeye calisir. btc fiyati oldukca asagiya iner. bu durmda tahminen (%25-%50 arasi duzeltme olabilir)

    cok kotu senaryo:
    tether'e dogrudan saldirilir. usdt'nin 1:1 karsiligi olmadigi aciklanir. binance, coinbase ve kraken gibi merkezi borsalar coker ve islem yapilamaz hale gelir. btc'sini borsada tutanlar icin btc'nin alisveris degeri 0'a iner. tahminen halihazirda btc'si olanlar icin blockchain transfer'e izin vereceklerdir. risk almayi sevenler btc'lerini busd veya usdc karsiligi merkezi olmayan sistemlerde swap etmeyi deneyecektir.

    genel olarak tum stabil dolarlara guven dusecek, kullanicilarin cogu en kisa zamanda nakit dolara gecmek isteyecektir. usdt sahipleri %25+ kaybedecek, busd ve usdc gibi diger stabil varliklarin arzi en dusuk seviyeye gelecektir. (bu senaryoda btc degeri %50 - %75 arasi dusebilir.)

    felaket senaryo:
    cok kotu senaryoya ek olarak buyuk borsalar iflas edecek, tum btc islemleri merkezi olmayan sistemlere kayacaktir.

    ---

    kisisel fikrim iyi senaryo ile orta kotu senaryo arasinda birseyler olacagi, fakat onlemlerimi en kotu senaryoya gore aldim.

    yatirim tavsiyesi olmamakla birlikte, asagidaki adimlar kalp krizinden kurtarabilir.

    saglamci yatirim profili icin onlemler:
    - tum crypto'lari dolara cevirip en kisa zamanda banka hesabina cekmek. boylece risk tamamen sifira indirilebilir.

    icerde kalmayi isteyen yatirim profili icin risk azaltici onlemler:
    - usdt'den uzak durulur, bitfinex borsasindan kacilir.
    - tum varliklar busd, usdc veya btc olarak tutulur, mumkunse borsa disinda soguk cuzdana transfer edilir.

    felaket senaryosu ihtimaline karsi hibrit yaklasim da uygulanabilir. yani bir kisim varlik nakit dolara cevrilip bankaya cekilir, btc soguk cuzdana atilir, busd ve usdc iceren dolar sepeti yapilir. (busd ve usdc tutmanin sebebi piyasa dustugunde iyi fiyata btc alabilmek, riskli bir yaklasim ama getirisi buyuk.)

    ozetle, ne olacak kimseler tahmin edemiyor. en iyi ihtimal usdt'ye el altindan ceza keseler verir kurtulur. bir piyasanin tek noktadan kirilmaya bu kadar yatkin olmasi hic iyi degil. umarim bu usdt olayi cozulur ve saglikli bir bitcoin piyasasina kavusuruz.

    edit: gelen yorumlar uzerine tekrar netlestirmek lazim, bu entry btc'nizi satin tavsiyesi vermiyor. ortada buyuk bir belirsizlik var ve bu belirsizlik btc'nin fiyatlandigi usdt'nin fisinin cekilmesi ihtimalini iceriyor. uzun donem yatirimci btc'de kalabilir. kisa donemde buyuk kar isteyenler veya buyuk fiyat dalgalanmalarini karsilayamayanlar btc'den cekilebilir. sonucta bu entry'nin yazari da butun bilgilere sahip degil, okuyun arastirin kafanizda bir risk modeli olusturun ve ona gore karar verin.

    *
26004 entry daha
hesabın var mı? giriş yap