8 entry daha
  • türk sinemasına dair sevgim ve bağlılığım yıllardır beni derinden etkiliyor bu konuda yüzlerce bilgi biriktirdim.

    sinemamız tarihsel olarak birçok aşamadan geçerek ilerlemiş ve türk sineması kavramı her şeye rağmen oluşmuştur.

    bunların ışığında tarihsel olarak bakarsak sinemamız çağa ayak uyduran bir anlayış içinde kimi zaman eldeki imkânlar dahilinde önemli bir tarihe sahiptir.

    ayastefanos’taki rus abidesinin yıkılışı adlı başladığı kabul edilen türk sinemasının ilk dönemleri yine belgesel türü çalışmalarla devam etmiştir.

    1914 yapımı ayestefanos rus abidesinin yıkılışı belgeseli sonrası 1915 ve 1916 yılllarında 1. dünya savaşı ile ilgili üç belgesel daha çekilmiştir. bunlar daha çok görsel ağırlıklı ve savaş sürecini anlatan belgesellerdir.

    1916 yılının sonlarına doğru ilk kez kurmaca bir film çekilmeye çalışıldı ancak leblebici horhor ağa filmi oyunculardan birinin ölmesi nedeniyle tamamlanamadı. aynı yıl çekimlerine başlanan himmet ağanın izdivacı adlı film ise filmin oyuncuları ve ekibi çanakkale savaşına katıldıkları için 1918’de tamamlanabildi.

    1917'de müdafaa-i milliye cemiyetince pençe ve casus filmleri çekildi. yine 1917 yılında drama ve gerilim ağırlıklı koruyan ölü filmi çekildi.

    aynı yıl ilk kez bir film ve devamı çekildi. bican efendi vekilharç isimli komedi filmini çeken hüseyin şadi karagözoğlu bu film sevilince 1921’de bican efendi mektep hocası ve bican efendinin rüyası bölümleriyle üç filmlik bir seri çekmiş oldu. bu filmlerin yazarı ise ayestefanos belgeselinden bildiğimiz ve sinemamızın tarihi açısından önemli yeri olan sevgili fuat uzkınay'dı.

    1919 yılında ise beş film daha çekilerek bu hareketlilik ve gelişim süreci devam etti. bu dönemde ahmet fehim yönetmenliğinde çekilen mürebbiye filmi ise sansüre uğrayan ilk film olarak tarihimize geçti. mürebbiye filmiyle sansüre uğrayan ahmet fehim aynı yıl binnaz adında 45 dakikalık bir drama filmi çekti ve bu film büyük ilgi görerek yurtdışına satıldı. aynı zamanda yurtdışına satılan ilk filmimiz olarak sinema tarihimize geçti.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap