7 entry daha
  • sırbistan'ın sancak tabir edilen bölgesinde bir boşnak kenti. 90 bin civarındaki nüfusun yüzde 85'i boşnak'tır. novi pazar'ın klasik bir anadolu şehrinden fazla bir farkı olduğu söylenemez. osmanlı'dan yadigar camileri, yine osmanlı'dan kalma kalesi ile gözünüze fazla yabancı görünmeyecektir. şehrin amblemindeki 1461 tarihi dikkat çekicidir ki bu tarih şehrin osmanlı egemenliğine girdiği tarihtir.

    novi pazar sırbistan'daki -kosova hariç- en büyük müslüman nüfusun yaşadığı kent olduğu için sırplar tarafından sevgi gösterilen, dikkate alınan bir şehir olduğunu söylenemez. yolu bozuktur, fabrikaydı istihdamdı bu konularla fazla alakadar değildir sırp devleti. novi pazar sakinleri de bu ilgiye karşılık olarak devleti fazla siklemez bir tutum içerisindedirler. kendi televizyonları, kendi -devlet tarafından tanınmayan- üniversiteleri, kendi müftüleriyle dış dünyayla bağlantıları minimum düzeydedir. misal novi pazar'daki ilkokullardan birine tarihteki sırp büyüklerinden birinin ismi verilmişti, ama novi pazarlı doğal olarak bunu reddederek okulu kapı numarasıyla anmayı yeğ görüyordu. yine novi pazar'da sırp devleti'nin üstü örtülü bir baskıyla direttiği kiril alfabesi kullanılması talebine karşın burada dükkan, mekan, vb. yer isimleri inatla latin alfabesiyle yazılmaktadır. kiril alfabesiyle yazılmış bir yer görürseniz biliniz ki orası ya bir devlet dairesidir ya da bir sırp'a aittir. ancak hakkını yememek lazım, son seçim döneminde şu anda ismini hatırlayamadığım liberal görüşlü bir partiden novi pazar milletvekili seçilen rasim ljajic şu anda belgrad hükümetinde çalışma bakanı olarak görev almaktadır. bu durum, yani bir boşnak'ın hükümette bakan olarak görev alması, boşnakların eski yugoslavya'daki diğer etnik gruplarla aynı haklara sahip olduğu tito döneminde bile gerçekleşmiş bir durum değildir.

    novi pazar ahalisi pek çok balkan halkı gibi sıcakkanlıdır, hatunları on numaradır. yalnız fazla yavşamayınız, pek çoğu evlenip kapağı yurtdışına atma heveslisidir. ortam olarak "bedem" dedikleri mevzubahis osmanlı kalesinin tepesinde şık bir kafe vardır, şehri ayaklar altına alır. şehrin daha merkezinde "korza" denilen trafiğe kapalı caddelerde ufak tefek hoş mekanlar vardır. şehrin kenarda kalmış sırp mahallesinde üç-beş tane kolpa club-pub tarzı ortam bulunur. burada her daim çalan sikindirik pop müzik eşliğinde kopmakta olan sırp bağyanlara rastlamak muhtemeldir. ayrıca söylemeden edemeyeceğim, bu sırp mahallesi denilen yer çok egzantrik bir yerdir. iki adım ötesindeki şehir merkezinde normal bir yaz akşamı hareketliliği yaşanırken, kiliseyi takip eden sokaklarda anlaşılmaz bir sessizliğin hakim olduğu gözlenir, evlerde tek tük ışık yanar ama tüm perdeler kapalıdır. bu da aynı şehirde yaşayan iki halk arasında ne tür bir gergin atmosferin olduğunu gösteriyor bize; dikkatli olmak lazım böyle ortamlarda.

    bir boşnak olarak muhakkak gidilip görülmesi gereken diyarlardan biridir novi pazar, geziniz, gezdiriniz..
48 entry daha
hesabın var mı? giriş yap