1 entry daha
  • bitcoin'in doğuşu ile alakalıdır.

    https://www.fortuneturkey.com/…blemi-uzlasmak-55222

    "...vakti zamanında bizans ordusu bir şehri kuşatır. ancak şehrin etrafında vadiler ve dağlar olduğu için ordu parça parça birlikler halinde kuşatmıştır şehri. birlikler birbirinden uzakta oldukları için aralarındaki haberleşmeyi ulaklar sağlamaktadır. ancak ordunun asker sayısı oldukça sınırlı, savunmadaki şehir halkı da oldukça dişlidir. ayrıca birliklerin başındaki generaller içinde (komutan da bunlara dahil) hainlerin bulunma ihtimali vardır. kale ancak ordu dört bir yandan topluca birlikte hareket ederse alınabilecektir. aksi takdirde, birliklerin bir kısmı hücum eder diğerleri hücuma katılmazsa saldıranların telef olacağı kuşatma, bizans ordusunun hezimetiyle sona erecektir.
    komutan ve birliklerin başındaki generallerin birbiri ile anlaşması ve “saat 10:00’da hücum” ya da “geri çekil” emrini ortak bir şekilde gerçekleştirmeleri nasıl sağlanabilir? yani birbirine güvenmeyen (içlerinde hain ya da hatalı sinyaller verebilecek) parçaların ortak hareket etmesi nasıl sağlanır? nasıl bir “mutabakat mekanizması” olmalı ki aralarında beraberce hareket edebilirler? işte bizans generalleri problemi bu.
    bu problemi çözmek için oluşturulan sistemin adı ise bizans hata tolerans sistemi. bütün hava ulaşım araçlarının motorlarında ve nükleer santrallerde kullanılıyor. bu sistem, belli bir alana dağılmış ve birbirlerine sinyaller gönderen değişik parçaların gelen çelişkili sinyaller karşısında nasıl doğru hareket etmeleri gerektiğini belirliyor..."
hesabın var mı? giriş yap