50 entry daha
  • batman begins'le birlikte; fantastiklikten uzak, gerçeğe en yakın süper kahraman filmi. zaten batman'in diğer tüm kahramanların aksine öyle fantastik bir gücü olmayışı filmin temelini sağlamlaştırıyor.

    bunun yanı sıra; batman sinema konusunda en şanslı süper kahramandır. 2 tane filmini tim burton gibi bir usta çekmiş; batman'in kendi dünyasına yerleştirmiş ve kendi dünyasında yarattığı "joker" karakterini kötü adam olarak karşısına koymuştur. kaldı ki bana göre; tim burton'ın zihninden, jack nicholson'ın bedeninden çıkmış "joker" karakteri, sinema tarihinin en başarılı "kötü adam"larından biridir. ama burda önemli olan nokta; o joker'in bir batman karakteri değil; batman karakterinden azcık esinlenmiş bir tim burton karakteri olduğu. ayrıca o filmlerdeki gotham city'nin de yine bilinen gotham city'den daha çok tim burton'ın gotham city'si olduğunu göz önüne alınmalı. gotik, masalsı, bu dünyadan kopuk batman filmlerini bizlere sunmuştur -her filminde yaptığı gibi- tim burton. (jack nicholson'ın jokeri, jokerden çok beetlejuice'a benziyo bak, demedi demeyin)

    batman begins'de gördük ki; christopher nolan, en gerçekçi süper kahramanı en gerçekçi haliyle yansıtmak istiyor. the dark knight fragmanında gördüğümüz joker tiplemesi, hem çizgiromanlardan ve çizgifilmlerden bilinen joker tiplemesiyle uyuşor, hem de makyajının bile o denli düzgün olmayaşıyla tam bir "psikopat" havasına bürünürek gerçek dünyaya göz kırpıyor. aynı şekilde gotham city'nin de gündüzlerinin de yaşandığı suç oranı yüksek klasik bir amerikan şehri olduğunu bizlere gösteriliyor.

    buralardan çıkartıyoruz ki; tim burton'ın çektiği gotik masalsı fantastik batman ile; christopher nolan ın çektiği karanlık ve gerçek dünyaya yakın batman filmlerini ve o filmlerdeki karakterleri birbiriyle karşılaştırmak çok anlamsız olur. ikisinin de ana konusu batman olsa dahi, bambaşka şekilde ele alınmış, bambaşka filmler.

    (gördüğünüz gibi joel schumacher in çektiği sirk havasına bürünmüş saçma salak filmlerin hiç bahsini bile etmiyoruz)
946 entry daha
hesabın var mı? giriş yap