• skandalların ismi.
    güney afrika'da, afrika ulusal kongresi yani anc nin yeni lideri.

    o, 2007 aralık ayı itibariyle, anc'deki en üst düzey zulu kabilesi üyesi ve eski tüfek solcu olarak kitle desteğine sahip bir isim.

    kimdir diye merak edip araştırınca karşıma çıkan bilgilerle hayrete düştüm.
    çok renkli bir isim.

    afrika ulusal kongresi, nelson mandela 'nın eski lideri olduğu; güney afrika'daki ırk ayrımcılığı yönetimine son verdiren mücadelenin önderi olan siyasi hareket.
    güney afrika'da ırk ayrımı sona erdikten sonra seçimlerle afrika ulusal kongresi'nin iktidara gelmesi ardından direnişçi lider nelson mandela cumhurbaşkanı seçilir, daha sonra bu görevi thabo mbeki'ye devreder.

    2007 aralık ayı itibariyle de bu görevde sıra, thabo mbeki'nin yardımcılığını (yine thabo mbeki tarafından kovulana kadar) yapan zuma'ya gelir.
    hem de thabo mbeki'ye rağmen.
    rağmen diyorum, görünen o ki bu ikili hiç anlaşamaz.
    anc’ye 17 yaşında katılan ve sonrasında askeri kanadında yer alan zuma, devlet başkanı mbeki'nin piyasa merkezli ekonomi politikalarına tepkili sendikaları kucaklayan bir isim olarak görülür.
    ve, mbeki iki dönemdir devlet başkanlığı yaptığından, yeniden başkanlık seçiminde aday olamayacak ama anc liderliğini kazanırsa halefini belirleyebilecek duruma geleceğinden, zuma’ya karşı seçime girer..ama kazanamaz o ayrı.

    gelelim asıl konumuza..skandallara.
    2005 yazı.
    zuma'nın adı, cumhurbaşkanı mbeki’nin yardımcılığını yaptığı dönemde, yakın arkadaşı ve mali danışmanı schabir shaik hakkındaki bir yolsuzluk davasına karışır.
    shaik, güney afrika hükümetinin bir silah ihalesi nedeniyle yargılandığı davada, yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle suçlu bulunur ve 15 yıl hapis cezasına çarptırılır.
    söz konusu davanın sonunda yargıç, shaik'in fransız bir silah şirketinin zuma'ya rüşvet vermesi için anlaşmaya vardığını söyler.
    zuma ise iddiaların gündeme gelmesinden bu yana ısrarla masum olduğunu söylemeye devam eder..

    mbeki, 2005 yazında yolsuzluk suçlamaları gerekçesiyle zuma’yı devlet başkan yardımcılığından kovar.

    2005 yazında bunlar olurken, aynı yılın kasım aynında başka şeyler olmaya başlar;

    zuma, hiv pozitif olduğunu bildiği bir aile dostuna tecavüz suçlamasından yargılanmaya başlar.
    'aids bulaşma tehlikesine karşı ilişkiden sonra duş aldığını' söyleyerek hem yargıcın şimşeklerini üzerine çeker hem de sağlık ve aids'le mücadele örgütlerini ayaklandırır.

    zuma, söz konusu kişiyle cinsel ilişkide bulunduğunu kabul eder etmesine de, fakat bunun, iki tarafın da rıza gösterdiği gönüllü bir ilişki olduğunu söyler.
    ve 2006 mayıs ayında aklanır.
    yargıç, kadının kendi rızasıyla birlikte olduğuna hükmeder.

    ve aralık 2007 seçimleri.
    mbeki’ye karşı aday olan zuma hakkında, bu sefer tam da anc kurultayı sırasında yayımlanan ve mbeki taraftarlarının sızdırdığı sanılan, zuma’nın eşlerinden birine ait olduğu söylenen intihar mektubu ortaya çıkar.
    mektupta, intihar sebebi zuma gözükür.
    65 yaşındaki zulu kabile şefi zuma'nın eşleri ve çocuklarının sayısı hakkında rivayet muhteliftir.
    dört-dokuz eş ve 20'den fazla çocuktan söz ediliyor.
    zuma'dan beş çocuk yapan kate, 8 aralık 2000'de 44 yaşında intihar ederken bıraktığı mektupta, 24 yıllık evliliğinde cehennem azabı çektiğini söyler.

    zuma, şimdi anc’nin başında..seçim galibi.
    ama bitmedi.
    “güney afrika'da başsavcı, iktidardaki afrika ulusal kongresi'nin (anc) yeni lideri jacob zuma'yı yolsuzlukla suçlamak için ellerinde yeterli kanıt bulunduğunu açıkladı” haberi çıkar bugün ortalığa.

    http://www.bbc.co.uk/…ory/2007/12/071220_zuma.shtml

    2008, zuma açısında nelere gebe meraktayım.

    gazetelere göre bazı notlar:
    hakkındaki suçlamaları mbeki'nin çıkardığını savunan zuma, libya lideri mummar kaddafi ile angola devlet başkanı eduardo dos santos'un desteğine sahip.
    seçim kampanyasını kaddafi'nin finanse ettiği dedikodular arasında.

    mbeki'yi piyasa politikalarıyla halkı yoksullaştırdığı için çok eleştirmiş nobel ödüllü başpiskopos desmond tutu, kurultay öncesi anc'yi "zuma'yı lider seçerseniz, çoğunluğu utandırırsınız. güney afrika daha iyisini hak ediyor" diye uyarır.
    mbeki de kurultayda terlemekten zor tamamladığı konuşmasında 'etik lider' seçilmesi çağrısı yapar.
    89 yaşındaki mandela, radyoda "kararınıza anc'nin asil tarihi kılavuzluk etsin. partideki bölünme üzücü" diye konuşur.

    (bu entry bir derlemedir)
32 entry daha
hesabın var mı? giriş yap