1 entry daha
  • yeşil kapitalizm hakkında gerçekleri söylemek (jane cutter/ çev.: ekoloji kolektifi)

    31 ekim’de, iki ‘greenwash gerillası’ bir çeşit ‘yeşil kapitalizm’ olan karbon ticaretine karşı ülke genelinde göze çarpan ilk protestoyu new york city’deki karbon pazarını anlama konferansını dağıtarak gerçekleştirdi.

    delege olarak sıra alıp 700 katılımcıya ‘gökyüzüne tapu’yu sundular ve karbon ticaretinin küresel ısınma krizine yanlış bir çözüm yolu olduğunu ifşa ettiler. konferans; birleşik devletler’in finansal, kar amacı gütmeyen ve “eko güvenlikli” endüstrilerini yerel bir birleşik devletler karbon ticareti piyasasını desteklemeleri için bir araya getirmişti.

    kyoto protokolü çerçevesinde sera gazlarının azaltımı için sunulan ana mekanizma karbon ticareti. karbon ticareti ayrıca joe lieberman (i-conn.) ve john warner'ın (r-va.) da ana bileşeni. ("america'nın iklim güvenliği hareketi, 2007.")

    protestoculardan jessica star; “karbon ticareti; fosil yakıt endüstrisinin ellerinde bu gezegen üzerindeki yaşamımızın geleceğine ilişkin en kritik kararları alıyor” ; “ öyle bir endüstri ki bizi ilk etapta karmaşaya itiyor” diyor.

    karbon ticareti nedir?

    lieberman-warner tasarısının; sb 2191; çevre senatosu ve kamu hizmetleri komitesi’nden kasım ayında geçmesi bekleniyor. eğer bu tasarı yasalaşırsa sera gazı emisyonlarının ticaretine olanak tanıyan bir sistem yaratacak ve bu 2036 yılına kadar bugünkü kirleticilere bahşedilecek. devamında bu ruhsatlar piyasada kar amaçlı alınıp satılabilecek.

    çevreci bir grup olan ‘friends of earth’; “libermann iklim taslağı amerikan tarihinin en büyük müşterek satışı anlamına gelecek” diyor; değeri yaklaşık 1.5 trilyon dolarla ölçülebilecek.

    libermann taslağı, en büyük seragazı üreticilerine başka yerlerde gerçekleştirilen karbon indirimi projelerini satın alarak, kendi emisyonlarını yeni teknolojiler geliştirerek indirmek yerine, ‘telafi etme’ şansını veriyor. genellikle gelişmekte olan ülkelerde uygulanan karbon dengeleme projeleri söz verilen indirimlerin gerçekleştirilmemesi yönünden eleştiriliyor. çevreci bir kuruluş olan ‘rising tide’a göre; “bu projeler, düşük düzeyde karbon kullanan toplumların, hidroelektrik barajları ya da genetiğiyle oynanmış ürün yetiştiriciliğini içeren büyük ölçekli “temiz gelişme” projeleri emrine geçmelerine olanak tanıyor. uganda’da köylüler kesimine karşı çıktıkları ekim alanlarından atıldıktan sonra tutuklandı hatta öldürüldüler.”

    protestoculardan david lee, “karbon telafisi, 16. yüzyılda katolik kilisesi tarafından satılan günahların affından daha fazlası değil” diyor. “iklim değişikliğini durdurmak için ciddi tedbirler almanın ve bu yanlış çözümlerin bırakılmasının zamanıdır”.

    emisyon indirimi hakkındaki “yeşil kapitalist” yaklaşımlar küresel ısınma krizine neden olan sistemi el değmeden muhafaza ediyor. karbon ticareti; anlamlı emisyon indirimleri sağlayacak karbon emisyonu indirimi teknolojilerinin geliştirilmesi yerine, karbon indirimini piyasanın kaprisine, saçma isteklerine terk ediyor.

    bilim camiası tarafından, küresel ısınmanın denetlenmeyen kapitalist gelişmenin yarattığı karbon emisyonu nedeniyle meydana geldiği çok iyi biliniyor. karbon ticareti, kapitalist ülkelerin, bir yandan karlılıklarını sürdürürken diğer yandan da iklim değişikliği krizine başka bir yön vermelerine olanak tanıyacak bir sistemin geliştirilmesine olanak tanıyor. sadece sosyalist bir ekonomik kalkınmanın çevreyi koruma potansiyeli vardır, çünkü sosyalizm rekabete değil planlamaya dayanır.

    jane cutter
    karbon ticareti konferansı dağıtıldı: 13 kasım 2007, salı

    09.12.2007 tarihinde ekoloji kolektifi tarafından çevirilmiştir. (ekolojistler.org)
11 entry daha
hesabın var mı? giriş yap