3 entry daha
  • tr. iskenderiyeli azize catherine/katherine, lat. catharina alexandrina
    hristiyanlıkta önemli bir yer tutan azize, şehit ve kutsal bir figürdür. roma katolik kilisesi, doğu ortodoks kilisesi, anglikan ve luteryan kiliselerce kutsanan saygın bir kişiliktir.

    geleneksel anlatılara göre, ms 4. yüzyıl başlarında çok genç yaşta pagan roma imparatoru maxentius tarafından öldürtülmüştür.

    st. catherine, imparator maximian döneminde iskenderiye valisi olan constus'un kızıdır. catherine oldukça dindar bir isevidir (ilk hristiyanlar). imparator maximian ölünce oğlu maxentius imparator olur ve isevilere zulmetmeye başlar ve catherine de kurbanlardan biridir.

    rivayet odur ki; catherine kırbaçlanır ve zindana kapatılır.
    yemek ve su bile verilmez. zindanlarda işkencelerden geçirilir. işkence sırasında oluşan yaralarını meleklerin tedavi ettiğine, cennetten indiği varsayılan kutsal güvercin tarafından beslendiğine dair söylenceler vardır. imparatorun eşi dahil roma senatosundan pek çok soylu kişi zindanda catherine'i ziyaret etmiş ve hristiyanlığı seçmişlerdir. oniki gün işkence ve hapsin ardından kapılar açıldığında zindandan büyüleyici bir ışık ve muhteşem güzellikte parfüm kokuları yayılır. bunun üzerine imparator maxentius catherine'le evlenmek ister; ancak reddedilir. nihayetinde, sonradan 'catherine wheel' adlı işkence aletine adını vereceği kemik kırma tekerleği ile korkunç bir işkenceye maruz kalır ve başı kesilerek öldürülür.
hesabın var mı? giriş yap