224 entry daha
  • meteorolojik olaylarıyla meşhur bir ülke. hırvatistan deyince, herkesin aklına, adriyatik kıyılarında, güneşli bir akdeniz ülkesi gelir. ama, çok ilginç bir şekilde, hayatımda yaşadığım en uç hava durumlarının çoğunu hırvatistan'da gördüm.

    2003 kışında, gospic'de, bir sabah kalkıp zor bela donmuş aracımı çalıştırdıktan sonra termometrede -38 dereceyi görünce önce alet bozuk sandım. ama yol boyunca -38 derece değişmedi. meğer o gece, ülke tarihinin düşük sıcaklık rekoru kırılmış. o hafta, gece eve dönünce, aracı donmaması için sabaha kadar çalışır halde bırakmıştım. bunları yazarken, wikipedia'dan kayıtlara baktım. ocak 2003 tarihinde, gracac'da sıcaklık -34.6 derece olarak ölçülmüş.

    yine 2003 yılının aralık ayında, bir akşam, hırvatların bura dedikleri bir fırtına çıktı. ortalık toz duman. çatılar havalarda uçuyor, araçlar devriliyor, camlar kırılıyor, ağaçlar kökünden sökülüyor. ofiste, arka odalara sığındık ve bekledik. yarım saat kadar sonra, bura bitti ama ortalık savaş alanı gibi. ertesi sabah gazetelerde, ülkenin rüzgar hızı rekorunun kırıldığını okuduk. bizim 20-25 km kadar uzağımızdaki velebit bölgesinde, rüzgar hızı 250 km'nin üzerinde ölçülmüş. biraz önce wikipedia'ya baktım. aralık 2003 tarihinde, sveti rok'da rüzgar hızı, 304 km olarak ölçülmüş. rijeka'ya giden adriyatik sahil yolunda da o kadar güçlü rüzgarlar eserdi ki, yolda belli aralıklarla bariyerler vardı ve araçlar denize uçması diye, rüzgar hızı artınca bariyerleri indirerek yolu kapatırlardı.

    2005 kışında, adriyatik sahilindeki turistik kasaba senj'e, kuş uçuşu sadece 10 km mesafedeki kampımızda, üç gün süren öyle bir kar fırtınası oldu ki, altındaki temelle beraber yüksekliği 2.80 m'yi bulan konteyner ofisim, karın altında tamamen kayboldu. kampa, iki gün yemek servisi gelemedi. stoktaki bayat ekmekleri kemirip boğma rakı içerek vakit geçirdik. o kış öğrendim ki, bulunduğumuz lika bölgesini anlatan bir söz varmış: biz likalıların hayatı, yazın odun kesmekle kışın da odun yakmakla geçer.

    yine hayatımda, sıfırın altındaki sıcaklıklarda sağanak yağmur yağdığını bir tek hırvatistan'da gördüm. eğer araç kullanıyorsanız, düşen yağmur damlaları hemen buza döner, bir anda ön cam buzla kaplanırdı. yol, anında, tamamen buz olurdu. kenara çeker yağmurun dinmesini beklerdiniz.

    hırvatistan, çok güzel bir ülkedir. her tarafı, ayrı bir güzelliktir. ama, kışı hırvatistan'da geçirecekler, dikkat etsin, öyle böyle değildir.
50 entry daha
hesabın var mı? giriş yap