4 entry daha
  • bu tip araçların geleceğin muharebelerini domine edeceği artık çok bariz diye düşünüyorum.

    şöyle bir düşününce, ekonomik kapasite gelecek yıllarda muharebe anlamında ekstra bir anlam taşıyacak.
    örneğin nüfusu küçük olan zengin ülkeler, boyutlarının çok daha üstüne vuruş gücüne sahip olabilecekler, zira nüfuslarının önemli bir bölümünü cepheye sürmelerine gerek kalmayacak.
    aksine, merkez bir sistemde bilgisayar başında iş yapan insanlar, araçlar darbe görse bile birkaç saat sonra yeni bir aracın kontrolünü alıp işlerine devam edebileceklerdir.
    kayıp olması durumunda değerli eğitimli personel hayatını kaybetmeyecek

    bu durumda üretim kapasitesi yeni bir önem kazanmış olacak. üretim ve teknolojik kapasitesi yüksek bir ülke çeşitli boyutlarda yüzlerce, binlerce otonom, zırhlı, üstünde son derece gelişmiş elektronik ve optik teçhizat bulunan, makineli, lazerli, çeşitli kalibrelerden toplu, roketli araç yapacak. ve insanlar gerçekten bilgisayar oynar gibi hayatlarını tehlikeye atmadan bunlarla cephede hareket edecek. üstelik muhtemelen bunları kullanan personel sahada "situational awareness" eksikliği yaşasa bile bulundukları ortamda çok daha geniş bilgi aktarımı yapan birçok kanal bulunacak (drone görüntüleri, uydu görüntüleri, çatışmada olmamanın verdiği rahatlıkla çevresindekilerle rahat rahat konuşup bilgi almak vs gibi).

    bu bir yandan çok korkunç bir durum, hele ki cephede insan ve insansız araç savaşıyorsa, diğer yandan ise geleceğin savaşlarında insandan çok mal zarar görebileceği için güzel bir durum. elbette ki en ideali kimsenin savaşmadığı bir dünya yaratmak. ancak mevcut gidişatta öyle gözüküyor ki otonom insansız araçlar basılarak çok daha az askeri personel ile çok daha büyük vurucu güç edinilebilecek. bu da büyük nüfusa dayan askeri yapıların önemli bir avantajını gereksiz kılacak.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap