420 entry daha
  • zamanında 4.5 dolara 1 adet almıştım yalnızca, alım satım komisyonları bnb'den düşürüldüğü için. bugün geldiği noktada 1 tanesi 350 dolardan işlem görüyor ve bunun en önemli sebebi binance smart chain sistemine geçmiş olması. hızlı, ucuz transfer imkanı veriyor ve smart contract'ler ile bağlanabiliyor.

    ancak şöyle büyük bir kusuru var: proof of stake / node validation sistemi kullanan bir coin'in node'larının mümkün mertebe dağıtık olması ve dünyanın dört bir yanından binlerce farklı validator aracılığı ile yapılan doğrulamalarla sistemin hilesiz çalışacağının garanti altına alınması gerekir. binance'da ise bugün itibarıyla yalnızca 21 adet validator node var! bu halihazırda binance'ın tek tek belirlediği aşırı zengin validator'lar yapılan her işlem üzerinden bnb miktarlarını artırıyor ve zenginliklerine zenginlik katıyorlar. 21 adet node ise validation işleminin güvenli olması için kesinlikle yeterli değil. bu kadar az validator üzerinde çalışan bir ağ elbette ki binance'ın alabileceği tüm güvenlik önlemlerine abanılmış sistemler üzerinde çalışıyordur ama yine de sayı çok az. validator'ların yarısına yapılacak olan başarılı bir simültane bir saldırıda hem hayvan gibi bir hırsızlık yaşanır hem de coin'in namı geri döndürülmesi çok zor bir darbe alır.

    henüz hayata geçmemiş olan ethereum 2.0 test network'ünde bile şu anda en az 77800 adet validator node var, bir perspektif vermesi açısından bu sayının bile az olduğunu bilmeniz yeterli olacaktır. bu kadar merkezileşmiş bir node sistemi, kripto paraların üçüncü partilerden kurtulma felsefesiyle tamamen ters düşen bir olay.

    tabii biliyorum ki %99.999'umuz kripto para dünyasına 1000 tl'sini 1000000 tl yapma niyetiyle girmiş, gerisi umrunda olmayan insanlar. yine de bu bilgi burada dursun.
510 entry daha
hesabın var mı? giriş yap