• cinsel birliktelik sırasında, aniden akşam yediğiniz yemeğin ne kadar tuzlu olduğunu, iş yerinde çalışma arkadaşınızla yaşadığınız tartışmayı ya da bu aralar ne kadar kilo aldığınızı düşündüğünüz zamanlar oldu mu? henüz böyle bir şey deneyimlememiş olsanız bile azımsanmayacak kadar çok sayıda kişi cinsel birliktelik sırasında zihnini dış uyarıcılara kapatmakta zorlanıyor. hatta bu durum o kadar yaygın ki, psikologlar çoktan buna bir isim verip üzerine çalışmalar yürütmeye başlamış. “spectatoring” yani “seyirci kalmak” adı verilen bu davranış, cinsel hazzı ve orgazmı doğrudan etkileyen bir düşünce ve davranış şekli.

    cinsel ilişki sırasında cinsel deneyime tam anlamıyla odaklanmayı engelleyen en yaygın uyarıcılar kişinin fiziksel olarak nasıl göründüğünü düşünmesi ve cinsel performansını değerlendirme çabasına girmesi. zihin, cinsel birliktelik sırasında başka düşüncelerle meşgul olduğunda yaşanan deneyimden zevk alınması da giderek zorlaşıyor. bu nedenle cinsel birliktelikten alınan hazzın yüksek olması, zihninizi var olan her şeye kapatıp yalnızca o anı deneyimlemeye odaklanmanızla mümkün.

    günümüzde “zihni her şeye kapatıp ana odaklanmak” denildiğinde akla ilk gelen şey “mindfulness”, yani bilinçli farkındalık. son zamanlarda kişiler üzerindeki olumlu psikolojik etkileri bilimsel olarak da desteklenmiş olan bilinçli farkındalık uygulamaları kişinin mutluluğunu artırırken depresyon, gerginlik gibi olumsuz duyguların ortaya çıkmasını engelleyerek psikolojik bozuklukların ve hatta kronik rahatsızlıkların önlenmesinde oldukça etkili. yapılan çalışmalar kişinin iyi olma halinde gözle görülür değişimler yaratan bilinçli farkındalığın cinsel mutluluğu artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.

    bilinçli farkındalık (mindfulness) nedir?

    bilinçli farkındalık (mindfulness) kısaca tamamen içinde bulunduğunuz ana ve yalnızca o anda olan şeylere odaklanmayı, geçmiş ve gelecekle ilgili tüm düşüncelerden uzaklaşmayı amaçlayan bir uygulama. günlük yaşamda hissettiğimiz duygular ve bedenimizin deneyimleri tutarsızlık içinde hareket ediyor. örneğin, bir toplantı sırasında masada duran portakallı kekin kokusu size mutluluk vererek o keki yeme ya da koklama isteği uyandırsa da o an odaklanmanız gereken şey toplantıda konuşulanları not almak ya da oturduğunuz yerden karşınızdaki kişiyi dikkatle dinlemek olduğu için duyularınızı ve duygularınızı kontrol altında tutmak durumunda kalabiliyorsunuz. bilinçli farkındalık ise zihnin, bedenin ve duyguların bir araya gelerek aynı şeye odaklanması, aynı amaca hizmet etmesi demek. yani o keki koklayarak, tadına odaklanarak o an dünyada o kekten başka hiçbir şey olmadığı algısının oluşması, bir meditasyon hali.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap