18128 entry daha
  • bir projeye / coine ye nasıl yatırım yapılır? yatırım yaparken nelere bakılır?

    günde en az 8-10 saat çalışıyorsunuz, ne için? para kazanmak için.
    peki paranızı korumak ya da değerlendirmek için ne kadar vakit harcıyorsunuz? birçok kişi için “sıfır” sadece duyduklarıyla hareket edip tüm emeklerini kaybediyorlar.

    bugün 50 tl değerinde t-shirt alırken bile yorumlarına bakıyor, puanlarına bakıyor, üreticisine bakıyor, üretici yorumlarına bakıyor, güvenilir olup olmadığına karar veriyor ve sonrasında 3-4 farklı yerde fiyat karşılaştırıyorsunuz ve ancak öyle alıyorsunuz. biraz kötü çıksın hemen iade ediyor ya da şikayetçi oluyorsunuz.

    bir basit t-shirt için bunu yaparken nasıl oluyor da yüzlerce binlerce dolarınızı başkasının sözüyle araştırmadan bir şeye yatırabiliyorsunuz? mantıklı geliyor mu?

    birkaç gündür bazı fenomenlerin pump yemiş coin aldırtıp, insanları zarara soktuğunu ve maalesef insanların da kandırıldığını görünce size bir coin e yatırım yaparken nelere dikkat etmelisiniz kısa rehberi hazırladım.

    peki bir coine yatırım yapmadan önce basit bir şekilde nelere bakmalıyız?

    1) “dolaşımdaki arzın, maksimum arza oranı”

    coin marketcap sitesinde yer alan maksimum arzına bakın sonra da maksimum arzın yüzde kaçı işlem görüyor ona bakın yani dolaşımdaki arza bakın...

    dolaşımdaki arz maksimum arza ne kadar yakın olursa o kadar iyidir.

    mesela çok kısa süre önce aldırılmaya çalışılan fıl coin alır mısınız?

    gelin bakalım; market değeri yaklaşık 11 milyar dolar. bakıyorsunuz toplam arzın sadece yüzde 3'ü işlem görüyor. geriye kalan yüzde 97 de bu fiyattayken arz olsa piyasa değeri yaklaşık 350 milyar dolar olur sizce mümkün mü? değil.

    yani ne olacak fiyat düşecek demek ki, o zaman çok sağlam proje değilse yatırım yapmıyoruz. çok sağlam proje olup olmadığını 3. madde ile anlayacağız.

    2) “piyasa değeri”

    arz miktarı ile birlikte bir diğer gösterge de “piyasa değeri”.

    piyasa değeri nasıl hesap edilir?

    “piyasa toplam dolaşımdaki miktarı” çarpı “işlem gördüğü fiyat” bize piyasa değerini verir.

    bu noktada özellikle piyasa değeri özellikle de 500 milyon dolar altında kalmış sağlam projeleri değerlendirmeye çalışmamız lazım. kısmen 1 milyar dolar altı projeler sağlamsa ve geleceği varsa da belki olabilir ama şu dönemde özellikle de 3-4 milyar dolar üzerinde değere ulaşmış coinler tehlikeli.

    bir diğer bakış açısına gelirsek; size bugün 100x yapacak diye tavsiye verenler her zaman olacak. çok basit bir şey var yapmanız gereken. bir bakın o coinin fiyatı 100x olduğunda piyasa değeri ne oluyor? geçen bir fenomen bir coin için 100x yapacak diye insanlara aldırmış, fiyat 100x olduğunda piyasa değeri 900 milyar dolar oluyor, mümkün mü böyle bir şey? elbette değil, alın size dolandırıcılık.

    mesela xrp için de 10 dolar olacak deniyor, 10 dolar olursa piyasa değeri yaklaşık 450 milyar dolar oluyor üstelik yüzde 45 kadarı işlem görüyor. imkânsız mı? muhtemelen değil ama çok zor ve çok mantıksız.

    sadece bu ikisini yapsanız bile piyasada bol bol olan shit coinlerden, dolandırıcı fenomenlerden, pumplardan uzak durabilir kandırılmazsınız.

    ancak aslında bunlardan da önce ilk yapmanız gereken, alt coinin projesine, grafiğine tepe ve dip noktalarına, ekibine bakmak. bugün kaçınız herkesin yatırım yaptığı eth'nin, neo'nun, sand'in, dogecoin'in, xrp'nin projelerini ve ne işe yaradığını biliyor? cevabını ben vereyim istisnalar hariç hiç kimse.

    o zaman 3.ve en önemli unsura gelelim

    3) “proje araştırması”

    yapacağınız şeye gerçekten çok basit; google'a ilgili coini yazın ne iş yapıyor,ne amaçlıyor ona bakın. sitesine girin projede yer alan adamları bir araştırın. sağlam bir proje mi? geleceği var mı? yorumları okuyabilirsiniz.

    sonra grafiğine bakın dibi zirvesi neresi. birçok kişi grafiğe bakmadan yatırım yapıyor. hot gibi btt gibi 10x, 20x yapmış coinlere neden girersiniz? girecekseniz de bnb gibi çok sağlam temelleri olması lazım ama emin olun ki %95'inin yok!
    bunların çoğunluğuna bakmadan, hiçbir şey bilmeden alım yapıyorsanız buraya gelip asla başkasını suçlamadan, “ben hiçbir şey bilmeden başkalarından duyduklarımla yatırım yapıyorum suç bende ve hatalıyım” demeniz gerekiyor.

    bunlar elbette bakılması gereken tek şeyler değil ama bu 2 madde en azından hiçbir şey bilmeyen, grafik okuyamayan, en acemi insanın bile çok kolay bakabileceği 2-3 kriter ve herkes bu kriterlerle kendilerine bu coin 100x yapacak diyenlerin insanları kandıran pump yapmaya çalışan birileri mi yoksa işi gerçekten bilen tecrübeli ve iyi birileri mi onu ayırt edebilir.

    unutmayın; sabırlı olun, karınızı her zaman bankaya çekin.

    para kolay kazanılmıyor. kazanmak için günde en az 8 saat harcadığınız paranızı, günde en azından yarım saat korumak ve değerlendirmek için vakit harcamıyorsanız yanlış yapıyorsunuz demektir.

    not:
    daha önce debe'ye ve ekşi şeylere girmiş kripto piyasasında yapılan acemi hataları yapmamak için entryim:
    (bkz: #119239357)

    bu piyasada gerçekten düzgün ve takip etmeniz gereken kişiler:
    (bkz: #121177856)

    bu kişilerin dediklerini iyi ve doğru bir şekilde anlayabilmeniz için kripto para terimler sözlüğü:
    (bkz: #120927528)

    debe editi: çok teşekkürler! umarım faydalı olur.

    ben zamanında üye olurken bana yardımcı olan birinin referans linkiyle binance'e üye olmuştum, ürün alırken de biri ürün incelemesi yapmışsa ve bana yardımı dokunmuşsa onun linkiyle alırım, benim de katkım olsun diye.

    o yüzden size bu entryle ya da hata rehberiyle yardımım dokunmuşsa referans linkimden üye olup, ömür boyu %10 komisyon indirimi kazanabilirsiniz. tek başınıza üye olursanız indirim hakkınız olmuyor ve bir daha alamıyorsunuz.

    bence en güvenilir ve en iyi, boğada kazanmak için en gerekli borsa olan binance'e %10 indirimli üyelik linki: https://accounts.binance.com/…register?ref=g8and303
24372 entry daha
hesabın var mı? giriş yap