2212 entry daha
  • kimse erkan oğur'un sanatını, sanatçılığını sorgulamıyor, haddimiz de yok. en azından benim haddime değil.

    ama sanatçı duruşundaki garipliği, tutarsızlığı, çelişkiyi eleştirebilirim.

    garibimize giden şey şu;
    erkan oğur, kendi üstadı olduğu sanatla ilgili en ufak bir muhalif eleştiri dile getirse, kendisini direk vatan haini ilan edecek kadar çığırından çıkmış bir zihniyete emeğini hizmete sunmuştur.

    mesele budur ve bu garip bir durum değilse, sorun yok...

    erkan oğur çıkıp "ya hu 20 yılda bu ülkenin sanatını da sanatçısını da tükettiniz. üreten insan yetiştirmediniz, üretenleri kısırlaştırdınız, sindirdiniz" gibi basit bir cümle ile iktidarın kültür politikalarını eleştirse, anında, hiç gözünün yaşına bile bakmadan erkan oğur'u vatan haini ilan edecek bir zihniyetten bahsediyoruz.

    erkan oğur verdiği hizmete rağmen şimdi böyle bir şey desin, yine hain ilan edilir. hiç bakmazlar yok emek vermiş, yok sanatçıymış diye...

    zira örneği bolca mevcut, malum zihniyetin sanatçı kininin ve lincinin... kaç sanatçı kanserden veremden yoksulluktan öldü gitti...

    erkan oğur yarın gitsin, selahattin demirtaş'a türküsünde eşlik etse, klip çekse; hizmetini sunduğu malum zihniyet kendisini terörist ilan eder mi etmez mi?

    var mı "yok lan, sanatına saygı duyarlar!" diyebilecek kimse?

    aynı şeyler ara güler için de geçerliydi.
    o da gitti külliyede falan fotoğrafladı rte'yi...

    sanat sadece "çaldım oldu, iyi de çalarım haa" ya da "denklanşöre bastım, oldu, iyi de basarım haa" değildir. sanatçı, yol gösterir. referans olur. bir fikir, bilgi, duygu taşır ve aktarır.

    ara güler de "bana, afedersiniz, ermeni dediler" çelişkisini "adam sonuçta lider, kaçırılmayacak bir fırsattı" diye kıvırdı. rahmetli o pozları çekmeseydi ara güler'liğinden bir şey kaybetmezdi oysa. çekince daha da büyük bir ara güler olmadı.

    erkan oğur da kaybetmezdi...

    şimdi, bir sanatçı olan erkan oğur'dan almam gereken mesaj şu mudur benim:
    "bir iktidar, senin sanatına sövse de, seni hakir görse de, sanatını yok etme eğiliminde olsa da git yardımına koş. imajını tazele onların, hizmetini esirgeme."

    bu mudur bir sanatçı olarak verdiği duygu ve bilgi?

    erkan oğur sanatçı ama kimse kusura bakmasın, hiç kimse "sanat tanrısı" falan da değil yani. duruşunu, tutarsızlığını elbette eleştireceğim.

    gayet de yakışmayacak şekilde tutarsız davranmıştır.

    --- not ---
    not sure if serious adlı yazar arkadaş, ara gülerin fotoğraf çekmesini (özet olarak) "iktidarın konumu nedeniyle tarihe not düşmek" olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

    ara güler'in yaklaşımını ben böyle değerlendirmemiştim ama mantıklı ve kabul edilebilir bir açıklama bence.

    kendisine teşekkür ederim.

    edit: not ekleme...
264 entry daha
hesabın var mı? giriş yap