• bir devlet adamının aldatılması olayıdır.

    olay 19. yy'da osmanlı devleti zamanında mısır'da geçmektedir. daver bey iskenderiye valisi'dir. bölgenin önde gelen iki ailesi tellioğlu ve seferoğlu aileleri yeşil vadi ve daver bey'in kızı leyla'nın peşindedir. tabii daver bey'i etkilemek gerekmektedir.

    uzatmayalım, tellioğlu ailesi, hizmetçileri şaban'ı tosun paşa olarak tanıtırlar.

    daver bey de bunu yer! yemek ki ne yemek ama... sahte tosun paşa olmadık salaklıklar yapar;

    tören kıtası denetiminde askerlere "selamunaleyküm askerler" der. kılıcını çekemez! güreş yapılır hürmeten karşı taraf yenilir (oysa hakiki tosun paşa öyle mi güreşir?) daver bey'in onuruna verdiği yemekte olmayacak şaklabanlıklar yapar, bir paşanın disiplininden eser yoktur..! yemekte ayağa kalkar, diğer kişilerin ayağa kalkmasına sinirlenir ve "ulan çişim geldi çişim!" bile der..!

    bütün bunlar olurken, daver bey salak gibi olayları izler ve tuhaflığın farkına varamaz.

    ta ki, hakiki tosun paşa gelesiye kadar. durum ortaya çıkınca da hakiki tosun paşa'ya, "affedin paşam, aldatıldım ama anlamalıydım" der.

    "affedin" diyor!
    "aldatıldım" diyor!

    sanki bu kadar kolaymış gibi... ulan sen devletin güvenip vali olarak atadığı bir adamsın! nasıl böyle geçiştirici sözlerle "aldatıldım" dersin?

    asıl vurucu kelime "anlamalıydım"... anlamalıymış..! ulan senin tosun paşa olarak zannettiğin kişi karşında olmadık salaklıklar yaptı, şaklabanlıkta sınır tanımadı ve sen "anlamalıydım" diyorsun, karaktersiz herif..!

    kız deseniz (leyla) saftirik mi diyeyim, yoksa saf pozlarına girmiş mevkii makam düşkünü uyanık mı belli değil? nitekim bu sefer hakiki tosun paşa'ya yazılır.

    sonuç olarak, bir devlet adamı düşünün ki, kendisiyle alay edildiğini ve keriz yerine konulduğunu anlayamıyor ve sonunda "affedin beni, aldatıldım" diyor! bir de yetmezmiş gibi "anlamadıydım" diyor..! neyi anlayacaksa artık? karizma yerle bir olmuş zaten.

    seni vali yapanın ta... resmen halkla alay ediyor, ahlaksız herif... "aldatıldım" diyor..! aldatılmışmış...
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap