9 entry daha
  • bir liman çalışanı olarak durumu şöyle anlatayım. bu olay yeni değil, sadece kimsenin pek haberi yoktu. bbc'nin yaptığı haber ve sosyal medya paylaşımları sayesinde şimdi sizin de haberiniz oldu. en az 5 yıldır konteynırlar dolusu hurda metal, kağıt ve zaman zaman da plastik çöpler, geri dönüşüm malzemesi adı altında ülkeye sokuluyor. hatta çevre bakanlığı denetiminde geliyor bu çöpler. çevre bakanlığından bir iki memur gelip telefonla birer fotoğraf çekiyorlar, denetim dediğim de bu!
    limandan çıktıktan sonra bu çöpler ne oluyor, nereye gidiyor bilmiyorum. ülkede bu kadar malzemeyi geri dönüştürebilecek kapasitede tesis var mı onu da bilmiyorum!! ayrıca sadece avrupa'nın çöplüğü değiliz, çin'den bile hurda malzeme geldiğini gördü bu gözler! burda çok fazla ayrıntı yazmak da istemiyorum!
    ayrıca, çöp haricinde de bu ülkede o kadar garip ve basit şeyler ithal ediliyor ki aklınız almaz, bu da mı ithal, bunu da mı ülkede üretemiyoruz der ve ülkede dövizin nereye gittiğini dolar kurunun neden yüksek olduğunu hatta nasıl 20 lira olmadığını sorgularsınız! neyse bu başka bir yazının konusu...
    edit: harf yanlışı düzeltildi.
    edit2: burda parti fanatiği bazılarının yok granül halde plastik almış oluyoruz, yok dönüşünce plastik hammaddesi oluyor aslında onu almış oluyoruz dediklerine bakmayın bilip bilmeden sallamak kolay! plastik hammaddesi ya da granül plastik dedikleri maddeye aslında polietilen veya polipropilen denir ve onları petrokimya türevi olduğu için petrol zengini arap ülkelerinden veya elindeki petkim gibi petrokimyevi tesislerini satmamış, kapatmamış ülkelerden ayrıyeten ithal ediyoruz!! plastik hammaddesi ya da granül plastik (polietilen/polipropilen) dedikleri şey de görseldeki madde oluyor.
    görsel
    kağıt ve metaller çok fazla kez geri dönüştürülebilirken plastik ve içinde plastik karışımı olan maddelerin büyük kısmı bırakın hammadde elde etmeyi geri dönüşümü bile yapılamaz. örneğin, tek kullanımlık kağıt bardaklar iç kısmı su geçirmemesi için plastikle kaplı olduğundan (bkz: kontamine atık) olarak değerlendirilir ve geri dönüşüm olmaz. kısacası her kağıdın, her plastiğin, her çöpün geri dönüşümü olmaz, hammadde elde edilmez!!
    edit 3: gelen çöplerden sadece birkaç görsel!
    görsel

    görsel

    görsel
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap