127 entry daha
  • açılın plastik geri dönüşüm tesisi olan kardeşiniz geldi !

    şimdi öncelikle , plastik geri dönüşüm sürecinin en kaliteli ve başarılı olanı ; plastik hammaddelerin cinslerine ve renklerine göre ayrılmış olanıdır. dolayısıyla , hurda plastik dediğimiz hammaddenin ( geri dönüşüm sektörü için hurda veya çöp bir hammaddedir ) en temiz ve ayrıştırılmış bir biçimde tesise gelmesi gerekmektedir.

    normal şartlarda , il belediyelerinin , ihale vererek çöplerini bir katı atık tesisine satması gerekir. ihaleyi alan firma , otomatik ayrıştırma makinası olan bir tesis kurup , çöplerin tamamını kağıt - cam - plastik - metal gibi türlere ayırıp , ilgili tesislere satışını gerçekleştirmesi gerekir. fakat türkiye'de kimse buna yanaş(a)mıyor. ( çok nadir tesisler dışında (bkz: manisa uzun burun katı atık tesisi).

    çünkü ; sokakta ki çek-çekçi diye tabir ettiğimiz kağıt / plastik toplayıcıları çöp konteynerlerinin içindeki kaliteli plastik / cam / kağıt atıklarını alıp hurdacılara satıyor. hurdacılar el altından bu malzemeleri alıp işliyor. keza katı atık tesislerinden gelen malzemeler, tüm evsel atıklarla birlikte geldiği için temizlenmesi ve işlenmesi çok daha uzun zaman alıyor. hal böyle olunca , hurdacılardan 1 ton 2 ton mal toplamak tesisler için çok zahmetli ve zor bir hale geliyor.

    yurt dışında , istediğiniz tonajda ve türde plastik hurdayı , preslenmiş ve geri dönüştürmeye hazır bir şekilde buluyorsunuz. ve bahsettiğim bu hurdaların alım değeri ortalama 400 € / ton + nakliye bandında geziyor. ( bir konteyner ortalama 20 ton alıyor. tüm bunlara ek liman ardiye ve masrafları da mevcut.) ayrıca bu malzemeleri limandan çekebilmeniz için çevre bakanlığından alınmış geri dönüşüm lisans belgesi
    + ithalat izin belgesine sahip olmanız gerekiyor. zaten bu evraklar yoksa, avrupa malların çıkış iznini kendi limanında iptal ediyor. mallar limana geldikten sonra , çevre bakanlığı müfettişleri tarafından da denetleniyor zaten.

    fakat şöyle bir durum var , ayrıştırması çok zor ve %30-40 ı fire olan hurdalar var. bunların normal şartlarda , içinden hurdasının alınıp , kalanının bertaraf tesislerinde yakılarak enerjiye dönüştürülmesi gerekiyor. avrupa bununla uğraşmak istemdiği için , bu hurdaları bedava türkiyeye gönderiyor. içinden plastiği alan bazı işgüzar firmalar , bertaraf tesislerine para ödememek için kalan atığı bir yerlere döküyor..

    iş tüm problem bu noktada başlıyor. ve sektörde bu işgüzar tayfa %5 falan yer kaplıyor.. bugün manavlarda gördüğünüz tüm kasalar , çiçek saksıları ve mobilya ayakları , aslında yurt dışından gelen hurdaların geri dönüştürülmesiyle oluşuyor.

    çok acil bir şekilde çevre bakanlığı bir bilir kişi heyeti oluşturup , limanlarda denetimin , işi bilen heyet tarafından uygulaması gerekiyor. çünkü at izi it izine karışmış vaziyette.
46 entry daha
hesabın var mı? giriş yap