323 entry daha
  • bitcoin'in ve ethereum'un yıllardır çözemediği problemlerin hepsini kağıt üzerinde çözen, 7 aydır da bilfiil bunları uygulamakta olan, neredeyse her gün yeni bir işbirliği ve proje açıklayan, geleceğin finans dünyasının temel taşlarından biri olacağını düşündüğüm platform.

    nedir blockchain'in 3 sacayağı? 1. merkeziyetsizlik 2. güvenlik 3. ölçeklenebilirlik

    bitcoin ve ethereum 1 ve 2yi öyle veya böyle sağlasa da üçüncüde çuvallıyor.

    bitcoin zaten altın gibi diyelim. ödeme aracı olamaz. yatırım aracı olabilir. üzerinde durmayalım.

    etherum'da finans vb. işlemler yapılabiliyor ama çok yavaş ve pahalı. senelerdir de düzeltemediler.

    avax hem güvenli bir protokole (avalanche) sahip, hem net merkeziyetsiz , hem de işlemler anlık olarak yapılabiliyor. ama gerçekten anlık. mesela solana gibi götlerinden ölçme metodu uydurup hızlıyız demiyorlar. bu işi yıllardır okulda ders olarak okutan, yüzlerce binlerce use case'in yedi ceddini araştıragelmiş insanlardan oluşuyor çünkü ekip.

    hepsinin üstüne bir de işlem ücretleri çok ama çok ucuz. şimdi soruyorum: nft mint edeceksiniz veya bir piyasa işlemi yapacaksınız. yüzlerce dolar eth gas fee mi vermek makul yoksa 0.001 avaxlık ücret mi? evet şu an mecburiyetten bir çok kişi başka tokenlarla olan işleri için ethereum kullanıyor. ama her işlemde sülalesine küfrederek, pahalı ve çok yavaş olarak yapmayı sineye çekerek kullanıyor. zaman içinde developerlardan traderlara nftci sanatçılardan yepyeni başka kullanıcılara varan herkes bu ve bunun benzeri platformları tercih etmeye başlayacak.

    avax harici yeni projelere bakarsak da elbette çok parlak ve iddialı olanları var. diyeceksiniz ki onlardan farkı ne? anlatalım. ethereum rakibi olanlardan polkadot ve cardano o kadar asarız keseriz deseler de henüz kağıt üstündeler ve uygulamaya geçmediler. ümit satıyorlar yani. avax ile karşılaştırılabilecek etkinliğe ve uygulamaya geçmiş ekosisteme sahip bir solana var ama onun da başka defoları var. tokenomics olarak şeffaf değiller mesela. ayrıca bağımsız ve merkeziyetsiz olmaları da mümkün değil çünkü ftx ile göbek bağları çok güçlü. (bkz: sam bankman-fried)

    uzun lafın kısası, kısa vadede fiyatı inmiş mi çıkmış mı kanser mi etmiş vs bunlar ayrı mevzular ama proje benim anladığım kadarıyla kripto sisteminin bütün sorunlarına çözüm getiren, her yönüyle şeffaf, gerçek anlamda merkeziyetsiz, ekibi güvenilir ve dürüst olan, sayısız diğer tokenlarla işbirliğini yapmış, deflasyonist token ekonomisi ile de gitgide değerlenmeye aday bir proje. uzun vadede bu çizgilerini bozmazlarsa klasik finans sisteminden kriptoya akacak likiditeden en büyük payı alacak projelerden biri olacaklarından benim zerre şüphem yok. zaman her şeyi gösterecek zaten. biraz sabır ve güven gösterebilenler 3-5 sene sonra çok farklı şeyler yaşayabilirler hayatlarında.

    yatırım tavsiyesi değildir bu arada elbette.
890 entry daha
hesabın var mı? giriş yap